Ovako Goodyear vidi gume budućnosti - Vijesti.me
RECHARGE

Ovako Goodyear vidi gume budućnosti

Za razliku od tradicionalnih guma koje se mijenjaju u zavisnosti od godišnjeg doba, reCharge gume će moći da se promijene za nekoliko minuta i to bez skidanja točkova

Goodyear je predstavio nove gume namijenjene električnim vozilima - reCharge.

Nova guma može se pohvaliti sa inovativnim funkcijama koje se zasnivaju na prilagodljivost, trajnost i jednostavno održavanje.

Gume su trebale da budu predstavljene u Ženevi, ali kako je tamošnji Sajam automobila otkazan zbog straha od koronavirusa, prezentacija, virtuelna, je održana u Briselu. 

Goodyear reCharge
Goodyear reCharge(Foto: Twitter/Goodyear)

Za razliku od tradicionalnih guma koje se mijenjaju u zavisnosti od godišnjeg doba, reCharge gume će moći da se promijene za nekoliko minuta i to bez skidanja točkova. 

Jezgro koncepta čini 100 odsto biorazgradiva smjesa gaznog sloja koji je napravljen od biološkoga materijala i ojačan vlaknima koja je inspirisao jedan od najizdržljivijih materijala na svijetu – paukova svila. 

Gazni sloj može da se ponovno napuni posebno prilagođenim kapsulama, što pojednostavljuje postupak zamjene guma, prenosi Zimo. 

Goodyear reCharge
Goodyear reCharge(Foto: Twitter/Goodyear)

Kapsule za punjenje koje sadrže po mjeri napravljena tekuća jedinjenja omogućavaju obnavljanje gaznog sloja i postepeno mijenjanje i prilagođavanje gume klimatskim i uslovima na putu, kao i individualnim navikama pri putovanju. 

Za to se brine vještačka inteligencija koja stvara profil vozača na osnovu kojeg se pravi tekuće jedinjenje i time jedinstveni gazni sloj po mjeri svakoga pojedinca.

Goodyear reCharge
Goodyear reCharge(Foto: Twitter/Goodyear)

Odlike gume su i lagana nepneumatska konstrukcija i visoka i uska struktura. Robusna konstrukcija se, kako prenosi Zimo, jednostavno održava jer potpuno uklanja potrebu za provjeravanjem vazduha i eventualne komplikacije zbog probušene gume.

Iako se radi samo o konceptu, što ne garantuje da će se ove gume ikada pojaviti na putevima, kako prenosi Zimo, ovakav način personalizacije guma i prilagođavanje uslovima na putu sa velikim oduševljenjem bi bilo dočekano među vozačima.


Najčitanije iz sekcije Auto