Peugeot 4008 Crossover

Nakon predstavljanja 208 GTi konceptnog modela, francuski brend upravo je objavio i niz fotografija novog 4008 modela i pružio javnosti dodatne informacije.
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2012. 21:28h

Novi Peugeot 4008 proizvod je partnerstva između PSA Peugeot Citroen grupe i japanskog automobilskog diva Mitsubishi-ja. Baziran na japanskoj tehnologiji, tačnije na platformi Mitsubishi ASX modela, novi crossover spolja je ipak zadržao snažan francuski identitet.

Ovaj svestrani i udobni kompaktni SUV koji se dijelom temelji na 4007 modelu, uprkos manjim dimenzijama (za 30mm manjom dužinom) zadržava isti međuosovinski razmak što omogućava više prostora u unutrašnjosti vozila. S takvim karakteristikama i dimenzijama (4.3m dužine, 1.8m širine i 1.63m visine) novi 4008 vrlo je svestrano vozilo. Njegove kompaktne dimenzije garantuju lako upravljanje dok prostran interijer čini ovo vozilo vrlo praktičnim za svakodnevnu upotrebu, pogotovo za porodice sa više djece, bilo da se radi o vožnji u vrtić, školu, po namirnice ili odlasku na godišnji odmor.

Stakleni panoramski krov omogućava "kupanje" u dnevnoj svjetlosti u putničkom prostoru a Francuzi su ubacili i još neke sitne detalje poput bočno pozicioniranih LED svjetala za lagano osvjetljenje putničke kabine u mraku, npr. za čitanje.

Peugeot 4008 zauzeće čvrstu poziciju u klasi kompaktnih SUV-ova ne samo svojim izražajnim, estetski privlačnim izgledom već i stepenom opremljenosti. Ovdje valja spomenuti Open & Go sistem, 18-inčne alu felge, navigaciju kojom se upravlja preko ekrana na dodir i kameru za vožnju u rikverc.

Zaisno od tržišta, novi crossover model iz Peugeota biti će dostupan s dva benzinska agregata i isto toliko dizel opcija.

Ponudu benzinaca čine 1.6-litarski motor sa 115 KS i 152 Nm u kombinaciji s 5-stepenim ručnim mjenjačem, i 2.0-litarska varijanta sa 150 KS i 198 Nm koja takođe dolazi uparena s 5-stepenim ručnim mjenjačem dok je uz ovaj jači benzinski motor u ponudi i CVT automatski mjenjač s kontinuirano varijabilnim prenosom.

Oni koji se odluče za dizel varijantu mogu da biraju između 1.6-litarskog HDi motora sa 115 KS i 270 Nm (280 Nm s overboost funkcijom), uparenog sa 6-stepenim ručnim mjenjačem, i 1.8-litarskog HDi motora sa 150 KS i 300 Nm koji dolazi u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim mjenjačem.

Osim početnog benzinskog motora sa 115 KS, koji je dostupan isključivo s prednjim pogonom, sve ostale pogonske jedinice mogu se naručiti s pogonom na sva četiri točka.

Galerija

Bonus video: