Pežoov gradski krosover 2008 mami uzdahe

Karakteristični šmek koji se veže uz Pežoove automobile, Francuzi su uspjeli da unesu i u svoj prvijenac u segmentu
64 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 17:05h

Pežo se upustio u trku u segmentu malih krosovera, podstaknut rastom prodaje ovakvih vozila u Evropi. Francuski predstavnik je dobio ime 2008, što jasno pokazuje da je napravljen na osnovi gradskog automobila 208, a to je očigledno po specifičnim farovima i atraktivnoj maski. Krovni nosači, istaknuti blatobrani i različiti dodaci aludiraju na terenski stil.Na koji način Pežo želi da otkine svoj dio kolača u ovoj klasi, pokušali smo da saznamo tokom kratke probe 2008-ice.

Pežo 2008 dijeli dvije trećine podvozja sa gradskim hečbekom 208, takođe ima laganu konstrukciju, ali i duže prepuste preko osovina i drugačije panele karoserije. Čak 20 cmje duži (4.159 mm), skoro 10 cm viši, 2,5 cm širi, a takođe ima i 16,2 cm veće odstojanje od tla.

Iako je 2008 prvi predstavnik francuskog proizvođača u klasi gradskih krosovera, on nepogrešivo “miriše” na Pežo. Moderna unutrašnjost je odrađena sa puno stila i luksuza, a u skladu sa novim dizajnom koji je mjesto našao i u modelima 208 i 308.

Detalj koji dominira kokpitom je mali volan, koji dodaje na šmeku i sportskom osjećaju, ali ponekad može da omete pogled na instrument tablu, zavisno od njegovog položaja i konstitucije vozača. Sjedišta su dosta uspravna, ali i prilično udobna. Ona prednja usput mogu i da se podignu dosta visoko, što će naročito cijeniti nježniji pol.

Pozadi ima dovoljno prostora za par odraslih osoba visokih 1,80 metara, ali je bazni dio sjedišta nešto manje udoban nego kod prednjih. Za ovo je djelimično odgovoran mehanizam pomoću koga se zadnja sjedišta mogu sklopiti u koristan ravan pod i tako se prtljažni prostor sa već velikih 360 litara povećava na 1.194 litra, pa prevoz kabastih predmeta nije nemoguća misija.

Oko vozača ima dosta prostora za sitnice. Završna obrada je vrlo precizna, a stiče se i osjećaj visokog kvaliteta materijala, što je vrlo bitno za klijentelu u ovoj klasi. Ako vam se ručna kočnica čini malo neobična ili nepraktična, sjetite se da nijeste za volanom škode, već pežoa.

Pežo 2008 nema u ponudi 4x4 pogon, ali je uz doplatu dostupan sistem Grip Control, koji prenosi obrtni moment na točak koji ima više trakcije.

Kvalitet vožnje je solidan, udobnost više nego prihvatljiva, a ponašanje u krivinama vrlo sigurno, uz određenu dozu navijanja u stranu. Krutoća električnog servo volana je dobro odmjerena, auto iznenađujuće dobro reaguje pri nagloj promjeni pravca s obzirom na mekano oslanjanje, i sve u svemu je vrlo zabavan.

O tome da li svijetu zaista trebaju automobili ove klase, može dugo da se raspravlja, ali kupci ih očigledno žele. Sudeći prema onome što smo utvrdili tokom par dana testa,

Pežo visoko podignute glave može da ponudi svog predstavnika.

Ipak, za visok položaj, SUV stil i prostraniji enterijer treba izdvojiti dodatnih 3.000 eura u odnosu na ekvivalentnu 208-icu, pa testni model u opremi Active (ABS, ESP, 6 vazdušnih jastuka, klima, touchscreen infozabavni uređaj), kojoj su pridodati alu točkovi 16 inča (350 eura), senzori za parkiranje (340 e), metalik boja (440 e) i panoramski krov (850 e), uz popust košta 18.910 eura. Potrošnja oko 5 litara

Pod haubom testnog modela je 1.6 dizel, koji pruža više nego što smo očekivali znajući da razvija na prvi pogled relatavno skromnih 92 KS. U kombinaciji sa petostepenim manuelnim mjenjačem, ovaj agregat nas je prijatno iznenadio dosta snažnim međuubrzanjima i prefinjenošću koja je ugrožena samo gotovo neosjetnim vibracijama na oko 2.000 obrtaja.

Uz sve ovo realna potrošnja je svedena na oko 5 litara u prosjeku, čemu doprinosi start-stop sistem. Tajna ovih performansi većim dijelom leži u vrlo maloj težini automobila od 1.160 kilograma, 60 kilograma manje od slično motorizovanog folksvagen pola.

Galerija

Bonus video: