Pogledajte: Zamijenili gume za 1,91 sekundu!

Mehaničari Red Bula su na VN Velike Britanije servisirali bolid Pjera Gaslija za desetinku brže od dosadašnjeg rekorda koji je držala posada Vilijamsa
10003 pregleda 3 komentar(a)
Maks Verstapen na VN Kine ove godine, Foto: Redbulcontentpool
Maks Verstapen na VN Kine ove godine, Foto: Redbulcontentpool

Red Bull Racing je zvanično ušao u knjigu rekorda, pošto je na trci za VN Velike Britanije obavio najbrži servis bolida tokom trke, takozvani pitstop.

Posada ove ekipe je zamijenila sve četiri gume na bolidu Pjera Gaslija za samo 1,91 sekundu u 12. krugu trke na stazi Silverstoun.

Ovo je za stotinku brže od dosadašnjeg rekorda koji je postavio tim Vilijamsa na VN Evrope u Azerbejdžanu 2016. godine.

Vrijeme koje bolid provede na brzom servisu u boksu tokom trke značajno se skraćivalo tokom posljednjih decenija. Ekipa Benetona je 1993. na VN Belgije promijenila gume na bolidu Rikarda Patrezea za tada rekordne 3,2 sekunde, što se danas smatra za izuzetno spor servis.

“Rikardo je ušao u boks po set novih guma, a mi smo uspjeli da servisiramo automobil za samo 3,2 sekunde”, napisao je u svojoj knjizi “Mehaničarske priče” tadašnji član posade Benetona, Stiv Mečit, koji je danas ekspert za F1.

Nakon toga je, od 1994. do 2009. godine, tokom servisa bilo dozvoljeno dolivanje goriva, pa su ti rezultati varirali od količine usutog benzina.

Meklaren je oborio Benetonov rekord na VN Njemačke u Hokenhajmu 2012. godine kada su mehaničari na bolidu Džensona Batona zamijenili pneumatike za samo na 2,31 sekundu.

Ekipe su onda uvele inovacije kao što je pivot dizalica koja j eomogućavala mehaničaru koji podiže prednji dio bolida da se skloni sa puta i prije nego što spusti bolid, pa je vrijeme stalno poboljšavano, što je dovelo do novog rekorda koji je postavio Red Bul na VN Malezije 2013. Mehaničari ovog tima su servis tada obavili za 2,05 sekundi.

Pošto je Vilijams prije tri godine spustio rekord na ispod dvije sekunde, Red Bul je sada opet vratio primat.

“Ovo je fantastičan poduhvat posade i nešto na šta smo svi vrlo ponosni. Oni treniraju sa nevjerovatnom posvećenošću i ulažu velike napore. Sjajno je što je naša ekipa vratila rekord, jer je konkurencija žestola i tehnološki napredak ogroman. Ipak, ovakav rekord je rezultat timskog rada, kada čovjek pod najvećim pritiskom postigne najbolji rezultat”, kazao je šef tima Kristijan Horner.

Danas se kao dobar pitstop računa servis koji traje između dvije i 2,4 sekunde.

Bonus video: