Prvi SUV sa motorom od dvanaest cilindara

Nakon degradacije Porschea, koji je postao pravi "narodni automobil" kojim se diče brojni vlasnici kafića, minimarketa i armija "trgovaca na veliko i malo", red je došao i na Bentley
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2011. 00:01h

Pred očekivani novi talas recesije, giganti svjetske auto-industrije ne biraju sredstva. Po svoj prilici ovaj put će najdalje otići Volkswagen.

Zarad profita, kompanija iz Volksburga je izgleda spremna od svega napraviti Golfa, ili u najboljem slučaju Passata.

Nakon degradacije Porschea, koji je u proteklim godinama postao pravi "narodni automobil" kojim se diče brojni vlasnici kafića, diskoteka, minimarketa i armija "trgovaca na veliko i malo", na red je došla još jedna legenda.

Novi glavni izvršni direktor kompanije Bentley Wolfgang Durheimer potvrdio je krajem prošlog mjeseca glasine o Bentleyevom crossoveru, kao o prioritetnom projektu i to sa sve hibridnim i dizel agregatima.

Kako saznaje britanski "Car magazine" planovi o Bentleyu 4x4 se već razrađuju i to pod šifrom BY736.

Vozilo će dijeliti modularnu arhitekturu nove generacije, kao i oko 70 odsto svih dijelova, sa Audijem Q7, VW Touaregom i Porsche Cayenneom.

Očekuje se da sa novim modelom Bentley premaši broj od 30.000 prodatih vozila godišnje, što prema riječima šefa menadžmenta, navodno neće imati uticaja na ekskluzivnost ove marke i neće devalvirati brend.

Hibridni pogon će biti dostupan, uparen s osamostepenim automatskim mjenjačem, a kao osnova će poslužiti po prvi put u ovom segmentu vozila, dvanaestocilindrični motor pozajmljen iz Continetala GT.

Ako ste mislili da je to sve, znajte da je izvjestan i dizel, a govori se o W12 TDI Audijevom agregatu.

Premijera je najavljena za 2015. godinu, a nama vjerovatno ostaje da sačekamo i neku karavan verziju Bentleya namjenjenu novoj klijenteli brenda.

Od Volkswagena nas, nakon ovoga, ne može ništa iznenaditi.

Projektovana cijena ovog modela, prema novinskim predviđanjima, neće biti manja od 240.000 dolara.

Bonus video: