Reno se bori za opstanak

Francuski ministar finansija kazao je da nije stavio potpis na pet milijardi eura državne pozajmice Renou koje bi kompaniji pomogle da prebrodi pad povezan sa pandemijom koronavirusa
2759 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Proizvođač automobila Reno mogao bi da nestane ako u kratkom roku ne dobije pomoć u rješavanju problema koji su izazvani pandemijom koronavirusa, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

On je izrazio nadu da će evropski propisi o javnoj potrošnji biti suspendovani i u 2021. godini.

"Da, Reno bi mogao da nestane", rekao je Le Mer u razgovoru za radio Europe 1.

Francuska ima 15 odsto udjela u kompaniji Reno.

Le Mer je istakao da Renoova fabrika u Flinsu ne smije biti zatvorena i da kompanija mora da zadrži što više radnih mjesta u Francuskoj, ali i da mora da vodi računa i o tome da ostane konkurentna.

Kompanija radi na novom strateškom planu i ima podršku francuske vlade, naveo je on.

U razgovoru za "Le Figaro", Le Mer je rekao da još nije potpisao pet milijardi eura državne pozajmice Renou koje bi kompaniji pomogle da prebrodi pad povezan sa pandemijom koronavirusa.

Agencija Rojters je objavila da je Reno sa bankama postigao dogovor o pozajmici koji bi uskoro trebao da bude predstavljen upravnom odboru.

Vlada traži od proizvođača automobila da se u zamjenu za državnu pomoć obavežu na proizvodnju električnih automobila, pošten odnos prema podizvođačima i povratak proizvodnje vezane uz naprednu tehnologiju u Francusku, prenosi agencija Hina.

Le Mer je podsjetio da je Francuska na najgoru depresiju od Drugog svjetskog rata odgovorila paketom pomoći i državnih garancija vrijednih 450 milijardi eura, što odgovara petini francuskog BDP-a.

Bonus video: