Skandal: Njemački ADAC štelovao rezultate glasanja za auto godine

Direktor komunikacija najveće automobilske organizacije u Evropi priznao da je falsifikovao brojke i dodao da je "bio strašno glup".
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 00:00h

Nezabilježen skandal uzdrmao je najveću automobilsku organizaciju u Njemačkoj, nakon što je otkriveno da su njeni zvaničnici godinama faksifikovali rezultate glasanja za prestižnu godišnju nagradu “auto godine”.ADAC (Allgemeine Deutsche Automobil Club) ima 19 miliona članova i predstavlja najveći auto-moto savez u Evropi. Unutar nacije poznate po svom obožavanju automobila, on je decenijama služio kao moćan politički lobi i izgradio reputaciju zaštitnika interesa vozača. Ali ovih dana je ta reputacija značajno uzdrmana, nakon što je direktor komunikacija ADAC-a, Mihael Ramšteter, priznao da je godinama falsifikovao rezultate glasanja za godišnju nagradu “Zlatni anđeo”, koja se dodjeljuje najomiljenijem automobilu po izboru vozača u Njemačkoj.Ramšteter (60), rekao je njemačkom dnevnom listu Zidojče cajtung (Süddeutsche Zeitung) da je desetostruko "naduvao" broj glasova članova za ovogodišnju nagradu koja je dodijeljena Folksvagen Golfu. “Bio sam strašno glup”, rekao je on.Umjesto 34.000 glasova, koliko je Ramšteter “izbrojao”, zapravo je samo 3.400 članova ADAC-a glasalo za ovaj auto. On tvrdi da nije mijenjao poredak automobila, već samo broj glasova.

Ramšteter je rekao da je dao ostavku na sve pozicije koje je imao u ADAC-u, uključujući i mjesto urednika internog časopisa Motorvelt. On je priznao da je falsifikovao rezultate glasanja za auto godine i u protekle dvije godine. Izvršni direktor ADAC-a Karl Obermajr rekao je da je Ramšteter napravio “neoprostivu grešku” i da će klub da angažuje nezavisne istražitelje da sprovedu “intenzivnu” istragu o radu ADAC-a, da bi se afera potpuno rasvijetlila.Mada ADAC to nije priznao, sumnja se da su njegovi zvaničnici dobijali značajne sume novca od moćnih njemačkih proizvođača automobila da izmanipulišu brojke. Aleksander Dobrint, ministar za saobraćaj u vladi kancelarke Angele Merkel, apelovao je na ADAC da rasvijetli slučaj i “položi sve karte na sto.”

Bonus video: