Skup folksvagenovih oldtajmera: "Buba" se podvlači pod kožu

Među izloženim automobilima bili su primjerci iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije
287 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2019. 08:10h

Šesti po redu međunarodni skup oldajmera čuvenog njemačkog proizvođača automobila „Folksvagen“ pokazao se kao najmasovniji i najuspejšniji do sada.

U Tivtu se skupilo preko 150 učesnika koji su na susrete stigli sa 72 stara automobila – većinom sa legendarnim „bubama“, ali i sa „bulijima“ druge i treće generacije, „folksvagenom typ 3“, „kubelvagenima“, čak i jednim prelijepim „karman“ kabrioletom.

Tu su bili i čuveni plažni bagiji na „bubinim“ šasijama i mehanici, a istu mehaničku platformu dijele i jedan izloženi „trajk“ koji liči na motocikla sa tri točka, te replika rijetkog klasičnog automobila „minimark“ iz druge polovine dvadesetih godina. Taj auto, registrovan u SAD, na susrete je doveo njegov vlasnik Anton Siništaj iz Drušića, a u Tivta je stigla čak i jedna „buba“ iz daleke Australije, naravno sa volanom na desnoj strani.

Najstarija "buba" iz 1953.

Među izloženim automobilima bili su primjerci iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije, čak i četiri stara „folksvagena“ iz Rumunije.Tivćani i brojni turisti uz sijevanje bliceva, divili su se izloženim oldtajmerima koji su ispunili čitavu ulici Druge dalmatinske brigade.

„Buba“, auto koji je život započeo u drugoj polovini tridesetih godina prošlog vijeka kao plod ideje Adolfa Hitlera da se napravi pouzdan, jednostavan i jeftin automobil za radničku klasu nacističke Njemačke, a što je u stvarnost genijalno pretvorio legendarni konstruktor dr Ferdinand Porše, i pokazala je da je jedan od najvećih i najuspjelijih proizvoda u istoriji svjetske automobilističke industrije.

Legendarni automobil specifičnog, mnogima neodoljivo simpatičnog oblika, koji i nakon skoro 80 godina od prvog pojavljivanja plijeni pažnju ljudi, „dao“ je više mlađih potomaka – „bulija“, „kubelvagena“ i drugih sličnih starh „folksvagena“ koje su pokretali legendarni i bukvalno neuništivi „bubini“ četvorocilindrični, vazduhom hlađeni bokser-motori.

„Ovdje ima automobila koji su do sada i po tri puta „prevrtjeli“ raspoloživu kilometražu na brojaču pređenih kilometara, a da nisu imali generalnu opravku. To vam pokazuje koliko je „buba“ kvalitetan, gotovo neuništiv automobil. Takvo nešto danas se ne pravi, a „buba“ svojim jedinstvenim oblikom kod ljudi uvijek izaziva pozitivne emocije i još ako je lijepo sređena, nema toga ko se za njome neće okrenuti“, objašnjava neodoljivi šarm legendarnog auta, predsjednik „Folksvagen kluba“ Tivat Zlatko Janković, ne krijući zadovoljstvo uspjehom najnovijeg okupljanja ljubitelja „folksvagenovih“ oldajmera koje taj klub organizuje šest godina za redom.

Koliko je u pravu, pokazuje to što za volanima auta koji su došli u Tivat imate bukvalno sve – od mladih djevojaka koje su tek nedavno položile vozački ispit, preko mladića koji u stare „bube“ gledaju zaljubljeno kao da voze najnoviji „ferari“, do uglađenih profesora i inženjera, razbarušenih umjetnika ili zakašnjelih hipija što u svom „buliju“ iz šezdesetih, žele doživjeti dio duha „revolucije djece cvijeća“.Najstariji izloženi primjerak bila je „buba“ 1.200 iz daleke 1953 godine, a publika je mogla uživati u vrhunski restauriranim primjercima iz šezdesetih i sedamdesetih godina, ali i tjuniranim autma, od kojih je možda najinteresantniji bila jedna „buba kabriolet“ iz Bara, koju je vlasnik nadogradio djelovima najnovijeg „volkwagen new beetle-a“, a dodatno atraktivnim ovaj auto čini skraćeno međuosovinsko rastojanje.

[FOTO] Neuništiva "buba" >>>

Galerija

Bonus video: