Šta vas čeka ako izgubite kodirani ključ od automobila

Gubitak ili oštećenje ključa sa daljinskim upravljačem zahtijeva dolazak lično kod ovlašćenog servisera
8157 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 16:17h

Ključ od automobila nije više što je bio prije dvadesetak godina. Nekada nije bilo čudno ako ste sa ključevima od svog golfa dvojke mogli da otvorite i upalite komšijin folksvagen.

Danas su ključevi bolje izrađeni, ali glavni element zaštite od krađe vozila ili kopiranja ključa nije sama mehanička izrada, već elektronski čip koji sadrži kod koji odgovara kodu elektronske kontrolne jedinice motora. Folksvagen je, na primjer, ključ sa transponderom počeo da koristi još 1994. godine.

Kada izgubite ovakav kodirani ključ, ostaće vam rezervni, jer obično uz jedan auto dolazi par ključeva, ali se tada povećava opasnost od krađe, jer neko može da zloupotrebi ključ koji pronađe. Ako imate samo taj jedan ključ, situacija je još gora, jer nećete uopšte moći da pokrenete vozilo. Šta da radite u slučaju gubitka ključa?

“Gubitak ili oštećenje ključa sa daljinskim upravljačem zahtijeva dolazak lično kod ovlašćenog servisera, a od dokumentacije je potrebno priložiti dokaz o vlasništvu nad vozilom i ličnu ispravu sa kopijom”, kaže Željko Božović, rukovodilac postprodaje u ovlašćenom servisu Folksvagena, koji posluje u sastavu kompanije Rokšped. “Novi ključ je nakon toga spreman za 7 do 14 dana. Tokom tog perioda je poželjno automobil držati na sigurnom mjestu, jer postoji rizik da onaj koji pronađe izgubljeni kljuc upali i eventualno ukrade vozilo”.

Cijene duplikata kodiranih ključeva se za Folksvagenove modele kreću od 120 - 180 eura po ključu, kažu u Rokšpedu.

Slična situacija je i za vozila francuskih proizvođača. U ovlašćenom servisu Pežoa (PSC Knežević), rekli su nam da se ključ po broju šasije poručuje iz Francuske. On stiže mehanički prilagođen konkretnoj bravi, ali se kodira u samom servisu.

“Ako vlasnik vozila želi da se potpuno obezbijedi, onda se potpuno mijenja kod ključa, pa izgubljenim ključem zlonamjerni nalazač može samo da otvori vozilo, ali ne može da ga upali”, kazao nam je Slobodan Popović iz servisa “Knežević”.

Ključevi za pežoe se kreću od 110 do 170 eura, u zavisnosti od modela, a stižu za 5-6 dana. Za one koji ne mogu toliko da čekaju, u ovom servisu imaju takozvane sirove ključeve, koji mogu da se narežu i programiraju na licu mjesta, a cijena je ista.

U ovlašćenom Renoovom servisu “Aliance” su nam rekli da se rezervni kartica-ključ čeka od 10 do 15 dana, a da je cijena od 190 do 240 eura. Izgubljena kartica je neupotrebljiva za paljenje motora, naglašavaju u ovom servisu.

Luksuz se dodatno plaća

Treba naglasiti da nemaju svi ključevi iste funkcije. Na primjer, neki ključevi imaju samo funkciju otvaranja i zatvaranja, dok neki ključevi daljinski mogu da otvore prtljažnik, njima se mogu upaliti svjetla i sva četiri žmigavca, zatvoriti prozori i slično.

Takozvani pametni ključevi omogućavaju otključavanje automobila, a da ne moraju da se vade iz džepa ili torbice - dovoljno je samo da se s ključem dođe blizu vozila. To je razlog što su ključevi luksuznih vozila često skuplji od onih za vozila srednje klase. Na primjer, u fabrici BMW-a postoji poseban ogranak za izradu rezervnih ključeva, koji nakon porudžbe stiću u ovlašćeni servis u roku od 15 do 20 dana, i to isključivo DHL poštom, zbog zaštite od zloupotrebe.

Takozvani pametni ključevi omogućavaju otključavanje automobila, a da ne moraju da se vade iz džepa ili torbice - dovoljno je samo da se s ključem dođe blizu vozila

„Ključ stigne već kodiran i spreman za upotrebu.Nakon toga pozivamo klijenta, sa njim provjeravamo sve funkcije i nakon toga mu ga predajemo na upotrebu”, kaže Milan Đukić, šef ovlašćenog BMW servisa, koji radi u okviru firme „Voli motors“.

“Bitno je naglasiti da u fabrici daljinskim putem poništavaju kod u izgubljenom ključu, da bi se onemogućila eventualna krađa“. Bez obzira na vrijednost, kod BMW-a se ključ plaća avansno u čitavoj vrijednosti plus DHL troškovi, a cijene se kreću od 150 do 300 eura.

Može i kod autoelektričara

Duplikat ključa za većinu vozila je moguće izraditi i kod neovlašćenih servisera, u radionicama koje se bave autoelektrikom. Međutim, ako se odlučite za ovu opciju, savjetujemo da se odlučite za nekoga u koga imate povjerenje.

„Kada klijent zahtijeva izradu rezervnog ključa, potrebno je skinuti uložak brave sa vozila, da bi se po njoj mehanički narezao duplikat“, kaže autoelektričar Vlado Markić. „Zatim se iz elektronskih jedinica u vozilu iščitava šifra, koja se uprogramira u specijalnu ampulu koja se ugrađuje u sam ključ.“

Kod francuskih vozila se šifra očitava iz specijalnog modula, dok se kod Folksvagenovih modela on lako pronalazi dijagnostičkim aparatom, kaže Markić. Mehanička izrada ključa košta 30 eura, ampule od 10 do 20 eura, a programiranje oko 30 eura, pa ukupna cijena ključa za većinu najpopularnijih vozila staje oko 70-80 eura. Klijent ključ dobija istog dana.

„U slučaju da vlasnik izgubi posljednji ključ, to se rješava otvaranjem brave pomoću specijalnog jastučića, a dalji postupak je isti“, objašnjava Markić.

Galerija

Bonus video: