Tekila kao novo gorivo

Meksičkom tekilom se do sada obično nazdravljalo, ali od sada bi se mogla koristiti i kao pogonsko gorivo, koje bi se u vozila točilo umjesto dizela
95 pregleda 3 komentar(a)
Agava plantaža, Foto: Wikipedia
Agava plantaža, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 25.10.2012. 20:19h

Tekila je jedan od zaštitnih znakova Meksika. Njome se do sada obično nazdravljalo, ali od sada bi se mogla koristiti i kao pogonsko gorivo, koje bi se u vozila točilo umjesto dizela.

To je projekat koji je počeo tako što se primijetilo da je industrija tekile u 2011. godini bacila gotovo 323 miliona kilograma otpada od agave (vrsta kaktusa od kojeg se tekila dobija) koji se mogao iskoristiti kao biogorivo.

"Otpad od agave je biomasa koja može biti od koristi za industriju tekile. Otpad se svakako mora propisno odlagati, ne može se samo baciti u prirodu, tako da je to vrlo dobra poslovna prilika", kaže Martin Munoz, direktor referentnog centra agave i tekile.

Ovu priliku je iskoristila kompanija "Carbon Diversion", koja prerađuje otpad od agave kako bi proizvela brikete koji se koriste kao gorivo za održavanje toplote u industrijskim pećima.

"Imamo veliku potrebu za gorivom. Za našu kompaniju je isplativije koristiti i prodavati gorivo od agave nego upotrebljavati dizel ili plin. Zbog jednostavne proizvodnje, gorivo od agave je jeftino", rekao je Francisko Vilasenjor.

U preradu otpada od agave umiješala se i država, što je kompletnu priču diglo na viši nivo. Ministarstvo za zaštitu okoline i obnovljive izvore energije meksičke federalne države Halisko iskoristilo je čak i fondove Evropske unije za istraživanja o koristima otpada od agave.

Bonus video: