Tojota osvježila Jaris u želji da on osvaja srca, ne samo mozak

Japanski proizvođač je izmijenio preko 1.000 djelova i poboljšao svoj gradski model u svim aspektima.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2014. 21:56h

Tojota je uložila gotovo 85 miliona eura i 576.000 sati rada na razvoju u svoj gradski automobili Jaris da bi ga učinio konkurentnijim u ovom sve popularnijem segmentu koji zahtijeva dosta stila.Preko 1.000 novih djelova je našlo primjenu u novom Jarisu, a glavne izmjene se odnose na značajno restilizovani enterijer i moderniji spoljašnji dizajn, a tu su i mnogobrojne dorade sistema odgovornih za vozne osobine, udobnost i prefinjenost.

“Jaris je uvijek bio ekstremno jak što se tiče racionalnih dimenzija. Ono što smo željeli da postignemo je da povežemo ovaj auto ne samo sa mozgom klijenata, već i sa njihovim srcima”, kazao je Alesandro Masimino, Tojotin menadžer proizvoda u Evropi. Glavni novitet na prednjem dijelu je nova maska i farovi u X obliku, a pozadi se uočava redizajniran branik sa integrisanim difuzorom i LED svjetla.

U unutrašnjosti će budući kupci Jarisa dobiti potpuno novu komandnu tablu i obloge vrata, materijali će biti još kvalitetniji, a displej “Touch 2” multimedija sistema će da bude veći.Zvučna izolacija kabine će da bude nešto bolja, a Jaris će moći bolje da se uredi po svom ukusu zahvaljujući novim nivoima opreme koji će omogućiti kupcima da biraju različite kombinacije boja, materijala i točkova.U oblasti podvozja Jaris je dobio novu torzionu osovinu pozadi i modifikovanu platformu. Tojota je dodala nove tačke zavarivanja karoserije, deblje pregrade, vjetrobran je lijepljen novim ljepilom, što je uz novu strukturu centralnog tunela i okvira točkova doprinijelo učvršćivanju šasije.

Sistem ogibljenja je takođe unaprijeđen novim oprugama i amortizerima, dok je elektronski servo volan rekalibrisan tako da pruži bolji odziv. Centralna konzola između sjedišta je podignuta, pa je ručica mjenjača skraćena za 3 cm, što će navodno poboljšati osjećaj šaltovanja.“U prošlosti, projektovanje je bilo u nadležnosti naših inženjera iz Japana”, kazao je glavni projekt menadžer Jarisa Serkan Karaman. “Ali ovog puta mi smo bili za volanom. Zato novi Jaris odgovara evropskim ukusima.”Ponuda motora ostaje ista kao do sada. Tu su 1.0 i 1.33 benzinski i 1.4 dizel motor, kao i jedan hibrid. Najveće izmjene je pretrpio 1.0 trocilindarski benzinac koji je poboljšan na svim frontovima.Prodaja počinje u drugoj polovini godine, a očekuje se da će cijene da ostanu na približno istom nivou.

Galerija

Bonus video: