U Mičigenu prave mini grad za testiranje robotizovanih automobila

Ford je prvi proizvođač koji će testirati robotizovana vozila na novom poligonu
0 komentar(a)
Poligon za test automobila, Foto: Mtc.umich.edu
Poligon za test automobila, Foto: Mtc.umich.edu
Ažurirano: 08.06.2014. 15:11h

Univerzitet u Mičigenu izgradiće u toj američkoj saveznoj državi test poligon u kojem će biti testirani djelimično automatizovani i automobili koji se u potpunosti kreću bez vozača. Poligon će predstavljati pravi grad u malom koji se prostire na površini od 12 hektara.

Zahvaljujući kompaniji Google, Kalifornija je trenutno centar aktivnosti kada je riječ o testiranju robotizovanih automobila. To bi uskoro moglo da se promijeni, s obzirom da će u Mičigenu, u kome se nalazi srce američke automobilske industrije, na jesen biti otvoren specijalni poligon za ispitivanje ove vrste vozila.

Iako su vozila koja će koristiti ovaj poligon programirana da se kreću bez pomoći vozača, u ovoj fazi testiranja za upravljačem će se i dalje nalaziti čovjek koji će nadzirati test vožnju i po potrebi preuzeti komande automobila

Ford je prvi proizvođač koji će testirati robotizovana vozila na novom poligonu, a nakon njega ulicama ovog mini grada kretaće se i prototipovi samoupravljajućih automobila General Motorsa i Toyote.

Iako su vozila koja će koristiti ovaj poligon programirana da se kreću bez pomoći vozača, u ovoj fazi testiranja za upravljačem će se i dalje nalaziti čovjek koji će nadzirati test vožnju i po potrebi preuzeti komande automobila.

Bonus video: