V-klasa je Mercedes među kombijima

Mercedes je kod nove V-klase raskinuo veze sa klasičnim komercijalnim vozilima, podarivši joj dizajnerske elemente S-klase, i opremivši je tehnologijom i luksuzom svojih limuzina.
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 08:58h

Zilt, Njemačka - To što je Mercedes jedini premijum proizvođač u segmentu putničkih kombi vozila, nije bio razlog za opuštanje u Štutgartu. Model "viano" jeste imao posebnu poziciju zbog porijekla i znaka na maski, ali u pogledu udobnosti, luksuza i voznih karakteristika, za vratom mu je bio Folksvagenov T5 (naročito Multivan verzija).Dajmler je riješio da potpuno izmijeni pristup ovom segmentu, pa je nedavno predstavio novi model V-klasa, a ekipa "Vijesti" je prošle sedmice učestvovala na prvim test vožnjama ovog vozila u okolini Hamburga.

Osnovni cilj Mercedesa je bio da zadrži praktične osobine kombija, a da ponudi luksuz i vozne osobine koje će da budu na nivou njegovih limuzina. Nakon dosta dugih vožnji do ostrva Zilt koje se nalazi na samoj granici sa Danskom, moramo da priznamo da im je to u velikoj mjeri uspjelo. To se odmah vidi po izgledu automobila, kod koga su primijenjeni mnogi elementi sa nove S-klase.

Naravno, koliko god da ste napredni i pametni, zakonima fizike ne možete da prkosite. Najkraća od tri verzije V-klase je duga 4,9 metara (najduža 5.140), visoka nešto manje od dva metra i teška dvije tone, pa je bilo nemoguće stvoriti potpuni osjećaj da vozite limuzinu.

Sa druge strane, napravljen je značajan otklon od ponašanja tipičnog za kombi, pa je V-klasa po ponašanju na putu najsličnija nekim većim MPV vozilima. Iskustvo za volanom je značajno unaprijeđeno inovacijama poput sistema Agility Control kojim možete da podesite ne samo odziv na gas, već i oslanjanje, a tu je i adaptivni ESP.

U krivinama ćete osjetiti naginjanje karoserije, naročito prilikom promjena pravca pri većoj brzini, ali ćete uskoro naučiti ili da imate povjerenja u u prijanjanje koje nudi šasija ili da malo usporite.

V-klasa u suštini i nije zamišljena kao auto u kome bi uživao samo vozač, već prije svega putnici. A za tako nešto ima više nego dovoljno argumenata. U raskošnoj putničkoj kabini ima mjesta za šest, sedam ili osam osoba, u zavisnosti od toga da li želite klupe u drugom ili trrećem redu ili po dva odvojena sjedišta.

Prtljažnik ima 1.030 litara zapremine, a kada se vrlo prostom procedurom uklone sjedišta, u ovaj kombi možete da ubacite čak 4 kubika. Staklo na petim vratima se može zasebno otvoriti, što je vrlo praktično na tijesnim parkinzima, kada nakon nabavke treba da u gepek ubacite kese ili manje torbe. Otvaranje velikih vrata prtljažnika bi moglo da izgleda kao preveliki napor za jednog korisnika mercedesa, ali je zato dostupan elektronski uređaj kojim se ovaj manevar obavlja jednostavnim pritiskom na dugme.

Elektronska pomoć je na raspolaganju i pri otvaranju bočnih vrata putničkog prostora kod bolje opremljenih verzija. Prilikom ulaska u vozilo putnici neće morati da stupaju na stepenik kao u klasičnim kombijima, ali će svakako uživati u povišenoj poziciji u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju. Luksuza u enterijeru ne fali, pa vozač i suvozač na raspolaganju imaju lumbalnu podršku podesivu na četiri načina, i inteligentnu ventilaciju sjedišta koja je prvi put uvedena u S-klasi.

Sam prostor ispred vozača je skoro isti kao u luksuznim Mercedesovim limuzinama, a V-klasa je jedini auto u svom segmentu koji ima kožni volan u serijskoj opremi. Za razliku od viana, kod V-klase su i sjedišta ostalih putnika vrlo udobna i presvučena kvalitetnim materijalima, pa i oni imaju osjećaj da se voze u jednom mercedesu, a ne u običnom kombiju.

Za pogon je zadužen 2,1-litarski turbodizel, koji se može dobiti u tri verzije snage, od 136 KS (V 200 CDI), 163 KS (V 220 CDI) i 190 KS (V 250 BlueTEC). Mi smo najviše vremena proveli za volanom modela V 220 CDI, čija je kombinacija performansi i potrošnje najpovoljnija. Ovaj auto do 100 km/h ubrzava za 11,8 sekundi, a na njemačkom autobanu smo uspjeli da postignemo maksimalnu brzinu od 190 km/h. Po fabričkim podacima potrošnja je 5,7 litara. Nama je na otvorenom putu trošio od 7 do 7,5 litara, a na autoputu od 8 do 9 litara.

Cijena će biti pristupačnija nego što se možda očekivalo. Najjeftinija verzija V 200 CDI će u Njemačkoj sa svim dažbinama da košta 42.900 eura, a V220 CDI staje 43.911 eura. Najsnažniji V 250 košta 49.183 eura. Na našem tržištu možemo da očekujemo slične, ako ne i nešto niže cijene.

Dodirom pločice kroz opcije u meniju

Vozači klasičnih kombija će se susresti sa brojnim tehnološkim izazovima ako im firma dodijeli da voze V-klasu, jer je ona opremljena nekim inovativnim funkcijama. Na primjer, moraće da se naviknu na novi touchpad sistem koji je prvi put lansiran u novoj C-klasi. Radi se o izvanrednom kontroleru koji omogućava vozaču da se kreće kroz različite opcije menija pokretima i pritiskom prsta, slično radu na pametnom telefonu, mada smo ustanovili da u vožnji to nije baš tako jednostavno.Zatim, tu su informativno zabavni uređaji sa najnovijom satelitskom navigacijom, Bluetooth-om i mogućnošću povezivanja na internet. Tu je čak 11 bezbjednosnih sistema, među kojima i pomoć pri upravljanju dok duva bočni vjetar (Crosswind Assist), a kod V-klase je dostupno i autonomno parkiranje i kamera od 360 stepeni.Tehnički podaci

Motor: Četvorocilindarski biturbodizel • Zapremina: 2.143 cm3 • Snaga: 163 KS • Obrtni moment: 380 Nm • 0-100 km/h: 11,8 s • Maksimalna brzina: 194 km/h • Potrošnja: 5,7 l/100 km • Dužina/širina/visina: 5.140 / 1.928 / 1.880 mm • Međusovinski razmak: 3.200 mm • Prtljažnik: 1.030/4.030 l • Cijena: 43.900 eura

Galerija

Bonus video: