Volkswagen Taigun spreman za proizvodnju

Volkswagen-ov kompaktni SUV pod nazivom Taigun, baziran na platformi Pola, uskoro bi trebao da se nađe u evropskim prodajnim salonima
81 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 19:05h

Prema riječima VW-ovog šefa dizajnera, Klausa Bišofa, Volkswagen-ov kompaktni SUV pod nazivom Taigun, baziran na platformi Pola, uskoro bi trebao da se nađe u evropskim prodajnim salonima. Volkswagen-ov SUV koji je u Brazilu kao koncept predstavljen prošle godine uskoro će stići na evropska i ostala tržišta, jer gospodin Bišof smatra da je besmisleno prodavati ga isključivo u Južnoj Americi.

Taigun je 81 milimetar viši i 83 milimetra širi od modela Up!, a međuosovinsko rastojanje duže je za 50 milimetara.

Očekuje se da će ga pokretati isti trocilindarski benzinski motor koji pokreće Volkswagen-ov novi gradski automobil UP!. Pored njega, očekuje se i 1000 ccm trocilindarska turbo verzija sa direktnim ubrizgavanjem koja je prikazana uz model Up! GT Concept.

Motor razvija 109 KS i 162 Nm obrtnog momenta.

Pored nove generacije Tiguana i novog Touarega koji bi trebao da se pojavi na tržištu 2015. godine, Volkswagen za narednu godinu planira predstavljanje i novog crossovera baziranog na platformi Pola koji će biti pozicioniran jedan stepenik ispod Tiguana.

Galerija

Bonus video: