Vozili smo novi Volvo FH460: Gospodar dugih relacija

Volvov novi dugoprugaš je opremljen novim Euro 6 motorom od 460 konjskih snaga, a njegov vozač teško da može da poželi ugodnije radno mjesto.
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 12:01h

Drumski transport robe na duge relacije znači i potrebu za kamionima koji treba da ispune različite zahtjeve. Osim utovarnih kapaciteta i snage motora, izuzetno bitna je i bezbjednost, ekonomičnost, ali i udobnost i komfor vozača koji će u kabini nekog od njih provesti možda više vremena nego sa porodicom.

Volvov recept koji treba da odgovori na sve ove zahtjeve se zove FH serija.

Mi smo nedavno imali jedinstvenu priliku da se nađemo za volanom jedne od ovih drumskih krstarica, modela FH460.

Svaka sumnja u vučne potencijale FH serije nestaje kada pogledate kakva mašina pokreće ovu grdosiju. Riječ je o novom D13C motoru od 460 konjskih snaga u kombinaciji sa I-Shift automatskim mjenjačem, što garantuje obilje snage, ali i minimalnu potrošnju, s obzirom da se radi o Euro 6 agregatu.

Veliku pažnju Volvo je posvetio i retrovizorima, eliminisavši mrtve uglove, koji su bolna tačka kod velikog broja modernih kamiona. Novi retrovizori kod FH su vrlo tanki i tek kada izađete na drum shvatate kako dobru preglednost obezbjeđuju.

Na dijelu puta od Podgorice do Danilovgrada kuda smo vozili novi FH, imali smo osjećaj snage i povoznosti gotovo kao da vozimo neki MPV auto, ali je ipak preovladavao osjećaj moći koji donose gabariti ovog kamiona.

Pred vama je isto tako bogata i moderna komandna tabla, sa sve USB prključcima i ostalim tehnološkim stvarčicama.

Sama vožnja je izuzetno tečna, zahvaljujući prvoklasnom I-Shift mjenjaču koji šaltuje gotovo neosjetno. Vrlo korisna funkcija je aktivna regulacija brzine (ACC), koja omogućava vozaču da zada određenu brzinu i njom prati vozilo ispred sebe.

Kada auto ispred počne da usporava, FH održava vremensko rastojanje u odnosu na njega tako što sam usporava, a kada kolona ispred ubrza, kamion radi to isto do zadate brzine.

Asortiman različitih motora, veličine kabina, namjena i opreme je zaista ogroman, pa i cijene variraju u odnosu na odabrane opcije. U svakom slučaju, FH je moderan i snažan kamion koji može da odgovori na visoke zahtjeve prevoza robe na duge relacije, a da istovremeno bude vrlo brz i ekonomičan.

Kuća na točkovima

Volvo tvrdi da je u unutrašnjosti kabine napravio veliki korak naprijed, a okruženje u kojem smo se našli potvrđuje tu konstataciju. Ovo je prava kuća na točkovima, u kojoj vozač može da se uspravi čak iako je visok dva metra, a kao takav može da se opruži u ležaju u zadnjem dijelu. Na raspolaganju su mu i mnogobrojni odjeljci za odlaganje raznih stvari.

U skladu sa visokim bezbjednosnim standardima, novi FH ima stakleni panoramski krov, kroz koji vozač može da se izvuče u slučaju incidenta. Položaj za volanom je iznenađujuće komotan i za vrlo krupne i visoke vozače. Sjedište može da se pomjera u opsegu od 24 cm, a za još veću udobnost tu je i oslonac za glavu koji se može podešavati u opsegu od 20 stepeni, i to pritiskom na nožnu pedalu. Na taj način možete da ostvarite poziciju koja više liči na onu u visokom putničkom autu umjesto da budete nagnuti nad volanom, što na duže staze ni malo neće prijati vašim leđima. Tehnički podaciSnaga: 460 KS od 1.400 do 1.800 o/min • Obrtni moment: 2.300 Nm od 1.000 do 1.400 o/min • Broj cilindara: 6 • Zapremina: 12,8 litara • Zapremina ulja sa filterom: 33 litra • Interval zamjene ulja: Do 100.000 km

Galerija

Bonus video: