Voziš, piješ kafu i čitaš novine!

Po prvi put je Volvo, u saradnji s istraživačkim projektom Evropske komisije "Sigurnosni drumski vozovi", uspio na cesti testirati sistem koji će pomoći vozačima da se opuste i odmore.
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 19:14h

U tom sistemu automobili stvaraju "drumske vozove" na čijem početku se nalaze automobili ili kamioni, u kojima se nalaze profesionalni vozači. Oni pomoću senzora "vuku" one automobile iza sebe. Prvi uspješan test ove nove tehnologije, koja bi trebala povećati sigurnost i smanjiti potrošnju, je izveden nedavno u Švedskoj.

Cilj projekta je razviti tehnologiju i koncept "elektronskih karavana" - "vozova" sastavljenih od nekoliko vozila koji su sposobni automatski slijediti prvo vozilo. U razvoju tehnologije se želi postići da se, kada naletite na takav konvoj, jednostavno priključite kao zadnje vozilo i malo odmorite od naporne vožnja, dok će vaše vozilo i dalje biti u pokretu.

U trenutku kada više ne budete željeli slijediti ovakav karavan, jednostavno ćete se isključiti i skloniti s kraja kolone. Uspješan test izveden je nedavno u Švedskoj. U njemu je učestvovao "vodeći" kamion i jedan automobil iza njega. Vozač Volva mu je potpuno prepustio kontrolu nad automobilom, koji se "prikvačio" za kamion te je pio kafu i čitao novine.

"Ovo je velika prekretnica u ovom važnom evropskom istraživačkom programu", kazao je koordinator projekta SARTRE Tom Robinson. "'Vođenje' će omogućiti poboljšanje sigurnosti na putevima, vozaču na dužim putovanjima pružiti veći komfor te smanjiti potrošnju goriva i ispuštanje CO2", rekao je Robinson.

Iz projekta SARTRE smatraju kako će ova tehnologija krenuti u proizvodnju za nekoliko godina, no smatraju da će prihvatanje javnosti i promjena zakona u državama trajati mnogo duže.

Bonus video: