Za volanom novog audija A3

A3 je prvi automobil rađen na ultralaganoj MQB platformi VW grupe, na kojoj je zasnovan i novi golf 7
195 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 08:32h

Pojam “kratež” je dobro poznat ljubiteljima oružja. To je ime za skraćenu lovačku pušku sačmaru, kod koje se cijevi i kundak skraćuju da bi ona lakše mogla da se sakrije.

Osim toga, skraćivanjem cijevi se postiže bolji efekat u sukobu na malim rastojanjima, što na protivnika djeluje izuzetno demorališuće. Automobil koji je proteklih dana bio kod nas na testu svakako nije stvoren da bude opasan po ljudske živote kao pomenuta puška, ali sa njom ima mnogo koncepcijskih sličnosti.

Riječ je o novom audiju A3, novom premijum hečbeku sa troje vrata iz Ingolštata, koji je upravo stigao na naše tržište, i odmah došao kod nas na probu.

Audi ovim automobilom želi da pokaže svoju tehničku usavršenost u svim aspektima. A3 je prvi automobil rađen na ultralaganoj MQB platformi VW grupe, na kojoj je zasnovan i novi golf 7. Ova konstrukcija je pomogla ovom luksuznom kompaktu da bude ispred konkurencije kada je riječ o težini.

A3 1.4 TFSI je težak samo 1.175 kilograma, što je najmanje u ovoj klasi. Inženjeri su smanjili masu za 80 kilograma u odnosu na prethodni model, koristeći razne tehnike, među kojima je i upotreba vruće presovanog čelika za izradu djelova putničke ćelije i aluminijuma za haubu i blatobrane.

A sad da počnemo sa sličnostima... Kao prvo, A3 u verziji sa troje vrata je prilično kratak automobil. Spolja gledano, prije bi se reklo da se radi o najmanjem modelu A1, nego o vozilu koje bi trebalo da bude premijum varijanta golfa 7, i konkurencija BMW-u seriji 1.

U odnosu na seriju 1 sa troje vrata, A3 je kraći za 8,5 centimetara, što je često razlika između dvije klase vozila.

Ovo skraćivanje automobila ima sličnu svrhu kao skraćivanje puške – dok je kratež lakše sakriti pod bluzu od velike puške, A3 će se ubaciti na parking mjesto na kome nema dovoljno prostora za seriju 1, na primjer.

Naravno, kraći auto ima i dobre predispozicije za dinamičnija vozna svojstva, čime Audi želi da bar donekle parira neprikosnovenoj sportskoj vožnji koju obezbjeđuje zadnji pogon kod BMW-ovog predstavnika.

Međutim, ovakav pristup sa sobom nosi i jednu neizbježnu manu. Na zadnjim sjedištima audija A3 mjesta ima samo za izuzetno sitne osobe. Naime, i pored toga što za glavu ima dosta prostora, mjesta za koljena je vrlo malo i ono prije svega zavisi od visine onih na prednjim sjedištima.

Nasloni za glavu se izvlače, ali onaj koji uspije da se ugura pozadi, vjerovatno neće imati potrebu za tim. Iako je Audi pokušao da kompenzuje skraćivanje karoserije time što je zahvaljujući novoj platformi uspio da nagne motor za deset stepeni unazad, pa je prednju osovinu pogurao naprijed za oko četiri centimetra, efekat nije sasvim zadovoljavajući.

Ali u Ingolštatu su izgleda svjesno prihvatili ovaj nedostatak. Naime, A3 je pravljen za mlađe ljude koji se najčešće voze udvoje sa prijeteljima ili partnerima, a ako ovakav auto žele porodični ljudi njima je na raspolaganju model sa petoro vrata A3 Sportback, koji je duži za 7,5 cm.

Unutrašnjost je izmijenjena u odnosu na prethodni model. Izrađena je u minimalističkom stilu, pa je ispred mjenjača oslobođen dodatni prostor za čaše ili druge sitnije stvarčice. Tu su i prepoznatljivi Audijevi elementi kao što su displej koji izlazi iz gornjeg dijela centralne konzole i MMI uređaj.

Prednja sjedišta su dosta dobro profilisana, i više idu na ruku sportskoj vo žnji nego pretjeranoj udobnosti, a u istom sportskom stulu je urađen i “mesnati ” volan. Pod haubom testnog modela je turbobenzinski agregat zapremine 1.395 cm3, koji je opremljen sistemom direktnog ubrizgavanja.

Zanimljivo je da se Audi odlučio za otvaranje leptira gasa putem elektronskog impulsa, a ne putem sajle. Maksimalna snaga je 122 KS, a obrtni moment od 200 Nm je na raspolaganju već od 1.400 obrtaja, i dostupan je sve do 4.000 obrtaja, a ovaj opseg je možda i najveća vrijednost ovog motora.

Ovakve predispozicije znače i dosta dobre, ali ne sjajne performanse. Naime, ovaj turbomotor je idealan za upotrebu u svakodnevnoj vožnji, u gradskim zastojima se lako obuzdava, a na otvorenom putu su dozvoljena i ambicioznija preticanja.

Spisak opreme je prilično dugačak, a testni A3 od dodatne opreme posjeduje ksenon plus svjetla, automatsku klimu, parking senzore i indikator probušene gume

Takođe, bez obzira što na papiru piše da je maksimalni obrtni moment dostupan pri malom broju obrtaja, tek preko 2.500 obrtaja ćete osjetiti da motor trenutno reaguje na svaki dodir pedale gasa.

Potrošnja je izuzetno povoljna s obzirom na snagu. Na magistralnom putu možete da računate na oko 4,5 litara, dok ovaj A3 ni u gradu nije previše rastrošan, dijelom zahvaljujući i start/stop sistemu koji gasi motor na semaforima, pa možete očekivati prosjek od oko 6,5 litara.

Spisak opreme je prilično dugačak, a osim stavki koje su uobičajene za premijum vozila, testni A3 od dodatne opreme posjeduje ksenon plus svjetla, automatsku klimu, parking senzore i indikator probušene gume.

Ukupna cijena ovako opremljenog vozila je 26.850 eura.

Nepraktičan gepek

Pr tljažnik prima 365 litara u osnovnoj postavci. Ako ovo uporedimo sa novim golfom (380 litara) ili nekim od vozila C segmenta srednje klase, utisak je da zapremina i nije tako mala.

Međutim, prtljažnik kod A3 je podijeljen u dva dijela horizontalnom pregradom koja služi kao podnica. Ipak, uzdignut prag pri utovaru i dalje postoji, a prostor ispod podnice je dosta plitak, pa se na njega često ne može računati.

Posebno je neubjedljiv maksimalni utovarni prostor do krova od 1.100 litara kada se obore nasloni zadnjih sjedišta. BMW serija 1 ima 100 litara više.

Osim toga, obaranjem naslona sjedišta kod audija nećete dobiti pogodnost ravnog poda. Sve ovo ukazuje da prostor na zadnjim sjedištima i prtljažnik nijesu bili prioriteti pri razvoju kompaktnog A3: ciljna grupa ovog vozila su parovi bez djece.

Nešto tvrđe vješanje

Sportsko ogibljenje koje dolazi u paketu Ambition čini automobil dosta utegnutim i ponekad nešto tvrđim preko lošijih puteva.

Elektromehanički servo volan je vrlo direktan I u skladu je sa sportskim imidžom vozila, a tu je i sistem “drive select”, kojim vozač može da prilagodi parametre vožnje kao što su ubrizgavanje goriva i krutoća volana.

Na ovaj način on može da u prvi plan stavi već postavljene načine rada za udobnost ili dinamiku, ili da ih sam konfiguriše. Tu je i električna parking kočnica, koja dolazi u serijskoj opremi.

Galerija

Bonus video: