Za zamjenu guma se čeka satima, vulkanizeri rade do kasno u noć

Zadnjih 40 godina Zarija Vukadinović proveo je radeći kao vulkanizer. Na ovolike redove ispred svoje radnje nije navikao
267 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 20:44h

Posjedovanje i korišćenje zimske opreme za motorna vozila, počevši od zimskih guma na pogonskim točkovima, obavezno je od 15. novembra do 30. marta, čak i na primorju.

A redovi za zamjenu guma ispred vulkanizerskih radnji - ogromni.

U prosjeku za zamjenu jedne gume, kažu majstori, treba desetak minuta. Vozači u koloni naoružali su se strpljenjem

"Juče sam čekao nekoliko sati, pa sam otišao zbog privatnih obaveza. Danas sam opet došao", kaže on, dodajući da je prosjek čekanja oko dva sata.

U prosjeku za zamjenu jedne gume, kažu majstori, treba desetak minuta. Vozači u koloni naoružali su se strpljenjem.

Slavica Đukanović je čekala juče, pa je odustala. Vratila se ponovo danas, nakon što je završila sa poslom i u trenutku razgovora sa ekipom TV Vijesti, čekala je već 1,5 sat.

"Nećemo valjda doživotno čekati", kaže Radmilo Šoškić na pitanje novinarke koliko je spreman da čeka da bi zamijenio gume.

Zadnjih 40 godina Zarija Vukadinović proveo je radeći kao vulkanizer. Na ovolike redove ispred svoje radnje nije navikao.

Dok vozači čekaju, majstori nemaju predaha. Jedan od njih kaže da su namontiralo oko 1.500 guma za pet dana.

Sa poslom počinju oko 7 ujutro, kući odlaze oko pet poslijepodne.

"Sinoć sam oko 21.30 zabvršio s poslom", kaže unuk Janko Vukadinović.

A o redu, kako niko ne bi mijenjao gume preko reda, brine kćerka Ljiljana Vukadinović.

TV Vijesti, Ana Manojlović

"Ustala sam u šest, radimo do 21 sat", kaže ona.

Kako je ranije saopšteno iz Uprave policije, osim zimksih guma, pod obaveznom zimskom opremom podrazumijevaju se lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove, pneunatici minimalne dubine šare na gaznoj površini 4 mm, s tim da pneumatici na pogonskim točkovima moraju biti zimski ili pneumatici sa oznakama MS,M+S ili M&S.

"Novčana kazna za neposjedovanje zimske opreme je 20 eura, novčana kazna za nekorišćenje zimske opreme je 20 eura (kada se na kolovozu nalazi snijeg i led, a postoji saobraćajni znak - lanci za snijeg, a vozač nestavi lance na točkove)", saopšteno je iz Uprave policije.

Od 6. januara 2013. kada će se primjenjivati novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima, visina propisanih novčanih kazni za neposjedovanje zimske opreme biće od 60 do 150 eura, dok je za nekorišćenje opreme predviđena novčana kazna od 80 do 300 eura. Vozači koji ne posjeduju zimsku opremu isključuju se iz saobraćaja.

Bonus video: