Zašto su zimske gume obaveza?

Već od 15. novembra moraćemo makar na pogonskim točkovima da imamo zimske pneumatike
86 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 08:27h

Vozači u Crnoj Gori ni ove godine neće imati slobodu koju ima većina Evropljana – da sami biraju na kakvim će gumama da voze tokom zimskog perioda i da usklađuju “obuću” svog automobila sa uslovima na kolovozu.

Već od 15. novembra moraćemo makar na pogonskim točkovima da imamo zimske pneumatike, a obaveza će da traje čak do kraja marta.

Pitanje je koliko je ovo rješenje dobro, s obzirom da u navedenom vremenskom periodu u mnogim područjima Crne Gore temperatura dosta rijetko silazi ispod temperature u kojoj zimske gume imaju funkciju.

“Protiv sam rješenja da se zimske gume obavezno montiraju na motorna vozila iz razloga što su one predviđene da se koriste pri temperaturama ispod 7 stepeni”, kazao nam je Bato Đurović, saobraćajni inženjer i vlasnik auto-škole iz Podgorice.

“Najbolje je odabrati gumu u skladu sa trenutnim uslovima, a to se nikako ne može utvrditi administrativno, jer se time umanjuje bezbjednost. Korišćenjem zimske gume pri temperaturi iznad 7 stepeni Celzijusa povećava se zaustavni put vozila u odnosu na ljetnji pneumatik. Ona nema bočna opterećenja i slabije joj je prijanjanje u tim uslovima”, kazao je on.

U većini evropskih zemalja praktično je legalizovan izbor vozača da svoje automobile voze sa ljetnjim pneumaticima u zimskom periodu. To je normalno za one koji žive na jugu Italije ili Španije, ali zašto vozačima u Njemačkoj ili Austriji nije nametnuta obaveza da montiraju zimske gume? Ovo je dijelom stvar karaktera, a dijelom kaznene politike. Ako vozač izađe na put ili ulicu po snijegu i ledu sa automobilom koji ima ljetnje pneumatike, nije fer ni prema sebi ni prema drugima jer zbog neodgovarajućih guma neuporedivo lakše može doći do nesreće. I pored poznate discipline, ni Njemcima nije prepušteno da samo po savjesti prilagođavaju gume uslovima na putu. Osim zakona, takve prestupe u zemljama zapadne Evrope, sankcionišu i osiguravajuće kompanije.

Na primjer, ako je vozilo sa ljetnjim gumama učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi po snijegu, njegov vozač će snositi posebne konsekvence čak i ako uopšte nije kriv. Smatra se da je nesreća mogla biti izbjegnuta da je imao adekvatne gume. Dakle, lako se može desiti da mu osiguranje ne isplati dio štete ili čak kompletan iznos.

Obaveza korišćenja zimskih guma u tako dugom vremenskom periodu svakako nije najbolje rješenje, prije svega zbog bezbjednosti, a ne zbog troškova jer oni zapravo nijesu veći na duži rok.

Ali treba prvo da stanemo pred ogledalo i zapitamo sebe da li bismo u uslovima niskih temperatura, snijega i leda, bili tako savjesni da uzmemo taksi do posla ili sjednemo na autobus ili voz do Kolašina ili Cetinja, u slučaju da nemamo zimske pneumatike u rezervi (ili ih imamo, ali nam je muka da ih montiramo)? S obzirom na to da je mnogima među nama teško i da uključe žmigavac pri skretanju, pitanje je da li bismo pokazali odgovornost u pomenutim okolnostima.

Galerija

Bonus video: