Ženeva 2014: Prvi susret sa novim Audijem TT

Sportski model iz Ingolštata će u početku da bude dostupan sa jednim turbodizelom i dva turbobenzinca, a prve isporuke počinju krajem godine.
2 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2014. 22:38h

Ljubitelji sportskih automobila bi u Ženevi sigurno pohrlili na štand Audija, jer je njemački proizvođač još ranije najavio predstavljanje novog modela TT. Isto smo uradili i mi, da bi vidjeli i fotografisali automobil u njegovom punom sjaju.U pravu ste, on na slikama liči na prethodnu generaciju, ali kada ga vidite uživo, sigurno ćete preispitati tu teoriju. Na prvi pogled se uočavaju razlike poput veće maske i “oštrijih” farova, ali je zadnji dio bolje definisan, a kod S-line modela su uvedeni novi branici i niže oslanjanje.Kao što smo i najavili, on je zasnovan na novoj MQB platformi Folksvagen grupe, a ono što je vrlo važno, snažniji je i lakši za 50 kg od prethodnika.

Kad smo sjeli za volan i osvrnuli se oko sebe, odmah nam je u oči upalo to što je tradicionalna instrument tabla sa dva mjerača ustupila mjesto modernijem TFT ekranu na kome možete da pratite i navigaciju, a proizvođač ovo naziva "Audijev virtuelni kokpit".Takođe, unutrašnjost je prostranija nego kod prethodnika.

U početku će biti dostupni 2,0-litarski turbobenzinac sa 230 konjskih snaga i 2.0 TDI dizel sa 184 KS, dok snažnija verzija benzinskog agregata koja razvija 310 KS pokreće model TTS (0-100 km/h za 4,7 s).

Pogon na sve točkove quattro se serijski ugrađuje u TTS, a kod ostalih modela se može naručiti uz doplatu.Cijene još nijesu poznate, ali ako ste zainteresovani svoj primjerak možete da dobijete već do kraja godine.Mi ostali ćemo iskoristiti priliku da se divimo ovom izvanrednom primjeru automobilske tehnologije.

Galerija

Bonus video: