Automatski mjenjači bolji, ali vozači žele manuelne

Samovozeći automobili zahtijevaće automatske mjenjače, ali ova tehnologija, zbog poprilične potrošnje električne energije, ionako će biti ugrađivana u električna vozila kojima mjenjači ni ne trebaju
69 pregleda 8 komentar(a)
mjenjači, Foto: Shutterstock
mjenjači, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2018. 17:00h

Automatski mjenjači su danas brži, uglađeniji pa čak i štedljiviji, ali mnogi vozači će vam reći da oni ne mogu da pruže toliko zadovoljstva u vožnji kao potpuna kontrola prilikom ručne izmjene stepena prenosa.

Zato će manuelna transmisija imati svoje mjesto u sportskim automobilima dok god ih kupci žele, što je potvrdio i prvi čovjek BMW-ovog visokoperformansnog M odjeljenja Frank van Mel. On je kazao da su manuelni mjenjači u današnje vrijeme iracionalni, i da zapravo više nemaju smisla.

Ipak, BMW će nastaviti da ih ugrađuje u svoje automobile jer kupci za njih “glasaju novčanicima”.

To znači da će automobili poput M2, M3 i M4 i u narednim generacijama nuditi opciju uparivanja motora sa manuelnom transmisijom.

Samovozeći automobili zahtijevaće automatske mjenjače, ali ova tehnologija, zbog poprilične potrošnje električne energije, ionako će biti ugrađivana u električna vozila kojima mjenjači ni ne trebaju.

Bonus video: