Bar: Palo stablo bora, povrijeđeno dvoje djece

"Vjerovatno je usljed dejstva ranijih nevremena, a potom i visokih temperatura vazduha, došlo do pucanja stabla", kazala je Mira Prentović, inženjer hortikulture

Bar plaža
Bar plaža (Foto: Shutterstock)

Stablo gotovo šest decenija starog bora, palo je na šušanjsku plažu i tom prilikom povrijedilo djecu koja su se našla u blizini.

Kako portal Bar info nezvanično saznaje, dječak koji je zadobio teže povrede glave, upućen je u Klinički centar Crne Gore na dalje liječenje, a djevojčica sa prelomom ruke je zbrinuta u barskoj bolnici. 

Povodom ovog događaja, teren su juče obišli Ninoslava Novović, predstavnica JP “Morsko dobro” za Opštinu Bar, te Dragan Đonović i Mira Prentović iz JP “Komunalne djelatnosti”.

“Vjerovatno je usljed dejstva ranijih nevremena, a potom i visokih temperatura vazduha, došlo do pucanja stabla. To je Alepski bor (lat.naziv Pinus halepensis) otporan je na jake vjetrove, međutim dešava se da raste ukrivo, usljed dejstva vjetra dominantnog smjera. Spolja ne djeluje da je bor oštećen, a stablo se bukvalno pocijepalo na pola“, kazala je Mira Prentović inženjer hortikulture za Radio Bar i Bar info.

Juče je orezano i uklonjeno nekoliko oštećenih borova. Ipak, nakon obilaska terena, jednoglasni su u ocjeni da bi trebalo oformiti tim koji će činiti stručnjaci iz oblasti šumarstva i zaštite bilja, koji bi svako stablo pregledali i tačno utvrdili koje bi dalje korake trebalo preduzeti.

“Pripremamo širi izvještaj koji će biti upućen JP ‘Morsko dobro’. I ranije smo ukazivali na neophodnost revitalizacije ovog terena. Nadamo se da će ovaj problem u najskorije moguće vrijeme biti riješen“, kazala je Novović za Radio Bar i Bar info.