Baterija koja radi čak 27 godina

Naučnici Centra za solarnu energiju i istraživanje vodonika Baden-Wurttemberga (ZSW) razvili su jednu od najefikasnijih jon-litijumskih baterija na svijetu
63 pregleda 4 komentar(a)
ZSW baterija koja traje 28 godina, Foto: Livinggreen
ZSW baterija koja traje 28 godina, Foto: Livinggreen
Ažurirano: 19.06.2013. 19:41h

Prema navodima njemačke kompanije ZSW, nove baterije su svijetla budućnost za energetske sisteme za skladištenje energije, i da se očekuje da će električna vozila koja će koristiti ove baterije zadržati čak 85% snage nakon svakodnevnog punjenja tokom čak 27 godina.

Naime, nakon 10.000 potpunih ciklusa punjenja i pražnjenja uz ponavljanje procesa svakih sat vremena, ove litijum-jonske baterije su i dalje zadržale više od 85% svoje snage.

Ovo znači da bi električni automobil koji će koristiti ove baterije i biti punjen svakodnevno čak i nakon 27 godina biti u mogućnosti da koristi ove baterije pri punoj snazi.

Gustoća snage ove baterije kojom se mjeri dostupna snaga po jedinici mase takođe je vrlo visoki i iznosi 1.100 W po kilograma. Za električna vozila to znači vrlo kratko vrijeme punjenja i vrhunske sposobnosti ubrzanja.

Ove baterije proizvode se u kompaniji ZSW a istraživanje i početak proizvodnje kofinansirale su njemačko Savezno ministarstvo za obrazovanje i istraživanje i Savezno ministarstvo ekonomije i tehnologije.

Naučnici iz ove kompanije trenutno rade na razvoju elektroda koje će se koristiti pri izradi velikih prizmatičnih litijumskih baterija za skladištenje energije dobijene pomoću vjetrenjača.

Bonus video: