Belgija podigla tužbu protiv Facebooka

Regulatorne komisije iz ovih zemalja pozvale su korisnike interneta da instaliraju softver za zaštitu privatnosti kako bi se odbranili od sistema praćenja Facebooka koji, kako se navodi, djeluje bez obzira na to da li imate nalog na toj društvenoj mreži
1 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2015. 17:58h

Belgijska Komisija za zaštitu privatnosti (CPVP) podigla je tužbu protiv Facebooka, pošto je utvrdila da ovaj servis za društvenu mrežu ne uvažava preporuke za poštovanje privatnosti korisnika interneta, i to ne samo onih koji su prisutni na njegovoj platformi.

Ovo je prva tužba koju je neka evropska država pokrenula protiv popularne društvene mreze, piše Voltstrit Džornal.

Otkako je Facebook početkom ove godine uveo nove uslove korišćenja, regulatorna tijela za zaštitu podataka iz Belgije, Holandije, Francuske i Španije udružile su svoje napore kako bi istražile koliko ova najveća društvena mreža poštuje privatnost posjetilaca interneta.

Regulatorne komisije iz ovih zemalja pozvale su korisnike interneta da instaliraju softver za zaštitu privatnosti kako bi se odbranili od sistema praćenja Facebooka koji, kako se navodi, djeluje bez obzira na to da li imate nalog na toj društvenoj mreži.

"Iznenađeni smo i razočarani što je uprkos dogovorenom susretu za 19. juni sa predstavnicima CPVP, u ciju razmatranja njihovih preporuka, ta komisija preduzela teatralnu akciju privođenja belgijskog Facebooka pravdi", reagovala je portparol ove kompanije za Evropu, Tina Kulou.

Bonus video: