Bivši direktori ŽICG traže da im se plate odmori

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama “Vijesti”, rukovodstvo ŽICG provjerava da li tri bivša direktora ispunjavaju uslove kako bi im odmori bili isplaćeni. Procjenjuju da bi isplata odmora za njih trojicu koštala blizu 10 hiljada eura
495 pregleda 9 komentar(a)
Milan Čolaković, Foto: Luka Zeković
Milan Čolaković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.07.2018. 18:21h

Bivši direktori u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore (ŽICG) traže da im se isplate naknade za neiskorišćene odmore u poslednjih pet godina, a nakon što su u maju pod pritiskom resornog Ministarstva saobraćaja i pomorstva zbog brojnih afera podnijeli ostavke na te funkcije.

Bivši izvršni direktor ŽICG Milan Čolaković, njegov tadašji pomoćnik Milovan Strunjaš i bivši direktor Sektora za regulisanje saobraćaja Predrag Vujović podnijeli su prošle sedmice Komisiji za mirno rješavanje sporova zahtjev da im se isplati naknada štete za period od 2012. do 2017. godine.

Iz ŽICG su potvrdili da su Čolaković, Strunjaš i Vujović tražili da im se isplate neiskorišćeni odmori, ali su saopštili da će na pitanja “Vijesti” odgovoriti danas.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama “Vijesti”, rukovodstvo ŽICG provjerava da li tri bivša direktora ispunjavaju uslove kako bi im odmori bili isplaćeni. Procjenjuju da bi isplata odmora za njih trojicu koštala blizu 10 hiljada eura.

Prema važećem Zakonu o radu, zaposleni ima pravo na naknadu štete ako “krivicom poslodavca nije iskoristio godišnji odmor ili dio godišnjeg odmora”. Čolaković i njegov tim će morati da dokažu da je postojala “krivica poslodavca” za neiskorištene odmore u periodu u kojem su bili na čelu ŽICG.

Čolaković je u maju podnio ostvaku na mjesto izvršnog direktora ŽICG, a na njegovo mjesto došao je Ljubiša Ćurčić, koji je smijenio Strunjaša i Vujovića. Njegovoj ostavci prethodila je promjena strukture Odbora direktora ŽICG, na čije je čelo tada došao Safet Kalač.

Najuže rukovodstvo ŽICG bilo je u nemilosti ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, koji je navodno i pokrenuo promjene u Odboru direktora, zbog više navodnih malverzacija i spornog poslovanja u tom preduzeću.

Specijalno državno tužilaštvo provjerava kako su čelnici ŽICG u januaru 2017. podijelili više od 330.000 eura nekolicini funkcionera tog preduzeća.

Sporna su i pojedina zapošljavanja bez raspisanih konkursa.

“Vijesti” su ranije objavile da je Vujović mimo zakonskih procedura i konkursa zaposlio najmanje četvoro najbližih srodnika i prijatelja, od dolaska na to mjesto, krajem 2013, a među zaposlenima je bila i njegova supruga.

Iz ŽICG ni poslije više puta ponovljenih pitanja, nije odgovoreno kada je i gdje Vujović završio studije, sa kojim prosjekom, te šta je polagao krajem januara na privatnom Fakultetu za saobraćaj u Budvi.

ŽICG duguje 2,5 miliona, Vlada im pomogla početkom godine

ŽICG duguje skoro 2,5 miliona po osnovu poreza i doprinosa po osnovu zarada, što je zvanični podatak Poreske uprave iz oktobra 2017. godine.

Vlada je početkom godine odlučila da tom preduzeću, ali i Željezničkom prevozu pomogne sa skoro 2 miliona eura na ime subvencije za obavezu javnog prevoza putnika usljed remonta pruge.

Bonus video: