BMW X1: Dostigao dominaciju koju imaju neke limuzine

Savršena raspodjela težine od 50:50 donosi upravljivost koja je gotovo na nivou hečbeka
166 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2017. 18:48h

Ne postoji bolji dokaz moći BMW brenda od uspjeha prethodne generacije krosovera X1. Iako je važio za možda najlošiji BMW u zadnjih par decenija, ovaj automobil je prodat u 730.000 primjeraka širom svijeta. Šta bi tek bilo da je BMW tada bio na visini zadatka?

Međutim, Bavarci su znali da kod ove nove generacije ne smiju da se kockaju. Tržište krosovera je danas važnije od ostalih segemenata u kojima je BMW oduvijek briljirao.

Novi X1 je zato potpuno druga priča. Dobio je novu platformu, nove motore i sve vrste najmodernijih tehnologija, da bi dostigao doiminaciju koju u Evropi imaju neke BMW-ove premijum limuzine.

Interesantno je da je X1 treći model u BMW grupaciji, nakon Mini hečbeka i serije 2 koji je napravljen na arhitekturi pogona na prednje točkove. Najuočljivija promjena u odnosu na stari model se tiče proporcija. Izgled malog podignutog karavana ustupio je mjesto klasičnom krosover stilu.

Pomalo čudne linije su takođe nestale, pa sada X1 izgleda kao mali X3 ili X5, ili što je još važnije, kao premijum alternativa Nissanovom Qashqaiju.

Dug je 444 cm, što je više i od Audija Q3 i od Mercedesa GLA. To što mu je prednji dio kraći nego što smo navikli posljedica je promjene kroz koju će svi kompaktni BMW modeli da prođu u narednih par godina. Umjesto uzdužno postavljenog motora i zadnjeg pogona dolazi poprečno postavljena mašina i prednji pogon. Ipak, i pored kraće haube, X1 izgleda kao pravi BMW.

Rotacija motora za 90 stepeni odmah je dala rezultat u unutrašnjosti vozila. Od jednog od najnepraktičnih krosovera na tržištu, X1 je postao jedan od najpraktičnijih. Iako sjedite na nekoliko centimetara višoj poziciji nego kod starog modela, imate mnogo više prostora za glavu i za koljena.

Prtljažnik je takođe veći nego kod rivala. Zapremina mu je 505 litara, a kada se nasloni zadnjih sjedišta obore dobija se ravna površina. Putnička kabina je sada na nivou premijum karaktera. O kvalitetu materijala se posebno vodilo računa, pa čak i u donjim djelovima plastika izgleda vrlo dobro. Naravno, u gornjoj zoni preovladavaju mekane površine, sa detaljima od aluminijiuma i hroma, što doprinosi efektu luksuza.

I naprijed i pozadi ima dosta mjesta za sitnice. Tu su pregrade ispred mjenjača i ispod naslona za ruke. U ogromne džepove u vratima može da stane boca od litar. Sve u svemu, enterijeru X1 je teško naći manu.

Pošto su vozači krosovera vrlo zahtjevni po pitanju voznih osobina, BMW se potrudio da ih ni na tom polju ne razočara. Karoserija je kruća nego ranije i odlikuje se savršenom raspodjelom težine od 50 prema 50 odsto naprijed i pozadi, pa je upravljivost automobila gotovo na nivou hečbeka.

Auto u krivinu ulazi vrlo kontrolisano, odupire se podupravljanju i ostaje stabilan čitavo vrijeme. Volan je vrlo direktan, a naginjanje karoserije u krivinama je s obzirom na visinu automobila, gotovo zanemarljivo. Za to je zaslužno sportski podešeno vješanje, što je odlika većine BMW vozila.

To je i razlog što je X1 nešto manje udoban preko neravnina na kolovozu. Međutim, u takvim uslovima vozač može da odabere najudobniji način vožnje Comfort putem prekidača na centralnoj konzoli. Dostupan je i Eko mod koji donosi najmanju potrošnju, dok sportsko podešavanje dodatno ukrućuje vješanje i pojačav odziv motora i mjenjača do maksimuma.

Čak i osnovna oprema je vrlo raskošna. iDrive sistem povezan je sa displejom od 6.5 inča, a tu su i CD plejer, USB i Bluetooth povezivost. U osnovnom paketu možete da računate i na aluminijumske točkove od 17 inča i zadnje parking senzore.

Ovakav X1 sa dizelašem od 150 konja kod ovlašćenog zastupnika BMW-a u Crnoj Gori staje nepunih 33.000 eura. Testni model pored automatskog mjenjača od dodatne opreme ima još i LED svjetla, dvozonsku klimu, sportski kožni multifunkcionalni volan senzor za kišu i automatsko paljenje svijetala. Ovako opremljen X1 košta 38.800 eura.

Turbodizelaš od 150 KS troši oko 6 l

Iza poznate maske u obliku bubrežnjaka kod testnog automobila smješten je turbodizel od 150 KS. Četvorocilindarski agregat od dva litra zapremine je sasvim prikladna pogonska snaga za tonu i po težak automobil.

Obrtni momet od 330 Nm dostupan je pri malom broju obrtaja. Za ubrzanje do 100 km/h mu treba 9,3 sekundi, a solidna međuubrzanja omogućavaju preticanje bez napora. Naš automobil ima i sistem pogona na sve točkove, koji funkconiše preko elektrohidrauličkog kvačila smještenog na zadnjoj osovini. Snaga se na točkove prenosi putem osmostepene automatske transmisije Aisin koja tečno šaltuje i brzo reaguje na komandu vozača. Pritom, potrošnja na otvorenom putu iznosi oko pet litara, dok smo zabilježili prosjek od 6,3 litra.

Galerija

Bonus video: