Bogdanović: O sveobuhvatnoj izbornoj reformi krajem novembra

"Deset radnih grupa u okviru Demokratske Crne Gore i GP Ura su formirane i u toku je popisivanje svih nepravilnosti, zloupotreba i manjkavosti koje smo detektovali u prethodno realizovanim izbornim procesima na svim nivoima organizovanja", rekao je Bogdanović
79 pregleda 3 komentar(a)
Boris Bogdanović, Foto: Demokrate
Boris Bogdanović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 07.11.2018. 13:15h

Prvi okrugli sto za društveni dijalog o sveobuhvatnoj izbornoj reformi biće održan krajem novembra, kazali su iz Demokratske Crne Gore i najavili da će pozvati predstavnike državnih organa da učestvuju u njegovom radu.

Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora neće učestvovati u radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a tim pitanjima, kako su najavili, baviće se kroz forum, koji će činiti poslanici, predstavnici parlamentarnih i vanparlamentarnih subjekata, kao i svi zainteresovani i iskreni pojedinci.

Generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović kazao je da su pripreme za društveni dijalog o poštenim izborima i sveobuhvatnoj izbornoj reformi su u toku.

"Deset radnih grupa u okviru Demokratske Crne Gore i GP Ura su formirane i u toku je popisivanje svih nepravilnosti, zloupotreba i manjkavosti koje smo detektovali u prethodno realizovanim izbornim procesima na svim nivoima organizovanja", rekao je Bogdanović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, u toku je i obilazak svih opština gdje u neposrednom kontaktu sa biračima i građanima dokumentuju probleme sa kojima su se susreli tokom izborne kampanje i na sam dan izbora.

"Rukovodstva Demokrata i GP URA otpočeli su konsultacije sa političkim subjektima, civilnim sektorom, predstavnicima akademske zajednice, predstavnicima diplomatskog kora, međunarodnim organizacijama i asocijacijama kako bi u najkraćem mogućem roku stvorili sve neophodne pretpostavke za zakazivanje i održavanje prvog okruglog stola", naveo je Bogdanović.

To je, smatra ona, velika i veoma značajna društveno-politička akcije koja treba da dovede do sveobuhvatne reforme izbornog i drugog zakonodavstva.

Kako je pojasnio, da bi se stvorile formalne pretpostavke za zakazivanje i održavanje prvog okruglog stola potrebno je prvo obaviti široke konsultacije sa svim društvenim činiocima, čije je ranije djelovanje imalo značajnog uticaja na izborni ambijent.

"Pored toga neophodno je da već konstiuisane radne grupe detektuju probleme i ponude konkretna rješenja u vidu predloga zakonskih i drugih akata, a sve u cilju obezbjeđivanja prvih fer, slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori", naveo je Bogdanović.

Nakon ispunjenja tih preduslova, dodao je on, dogovoriće temu, termin i mjesto održavanja prvog okruglog stola.

"Potom ćemo poslati pozive svim relevantnim društveno-političkim činiocima koji mogu, hoće i žele da daju svoj puni doprinos kako bi po prvi put u istoriji Crne Gore obezbijedili takvu reformu izbornog zakonodavstva koja može garantovati slobodan i pošten izborni proces", naveo je Bogdanović.

On je kazao da društveni dijalog koji se vodi sa istomišljenicima ne može dati očekivane rezultate, a ponajmanje može obezbijediti slobodne i fer izbore.

"Izborno zakonodavstvo je toliko složena i osjetljiva materija da zahtijeva učešće i onih sa kojim se duboko ne slažete kako bi dijalog rezultirao najkvalitetnijim, a prije svega održivim i opšteprihvaćenim rješenjima. Samo takva rješenja se stvaraju na korist društva i države u cjelini, a ne na korist pojedinih političkih subjekata ili društvenih grupa", kazao je Bogdanović.

On je najavio da će, pored onih sa kojima dijele mišljenje o načinu prevazilaženja postojeće institucionalne i političke krize pozvaće i one predstavnike institucija i državnih organa koje planiraju da reformišu.

"Pozvaćemo i one koje predstavnike institucija koje planiramo, kadrovski izmijenimo i ojačamo, jer bez jakih institucija nema sloobodne i pravne države, pa samim tim ni poštenih izbora", naveo je Bogdanović.

On očekuje da se prvi okrugli sto sa konkretnom temom, poznatim učesnicima i konkretnim rješenjima za detektovane probleme iz određene oblasti održi krajem novembra ove godine.

"Ali ono što je najvažnije, pored kvalitetnog, konkretnog i stručnog pristupa, kompletan rad na reformi seta izbornih zakona, seta medijskih zakona i drugog zakonodavstva od značaja za izborni proces završićemo krajem marta mjeseca naredne godine", najavio je Bogdanović.

Time će, rekao je on, pokazati da je formiranje ad hoc odbora za kozmetičke izmjene izbornog zakonodavstva klasična politička farsa i igra pokera u režiji Demokratske partije socijalista i njihovih višedecenijskih prijatelja u opoziciji.

Kako je rekao, odugovlačenjem procesa, insitiranjem na pećinskom nacionalizmu, kao i na temama koje nemaju nikakvog uticaja na sam izborni postupak DPS je u potpunosti obesmislio priču o reformi izbornog zakonodavstva.

"Oni su otpočeli predizbornu kampanju za naredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori koja će se voditi onako kako su se vodile izborne kampanje u poslijeratnom periodu", naveo je Bogdanović.

Kako je kazao, takvu igru i odnos vlast prema sopstvenim građanima i državi ne prihvataju.

"Zato pokrećemo sveopšti društveni dijalog koja mora dovesti do fer i poštenih izboru, jer smo mi ljudi koji krađu izbora nećemo dozvoliti", naveo je Bogdanović.

On očekuje učešće civilnog sektora bez kojeg bi, kako je naveo, izborni ambijent bio mnogo gori do aktuelnog ambijenta unazad nekoliko decenija.

On je najavio da će organizovati najmanje 15 okruglih stolova na 15 tema u vezi sa setom izbornih i medijskih zakona i drugog zakonodavstva od značaja za izborni proces.

"Oni će će između ostalog obuhvatiti brojne primjere kršenja izbornih procedura, institucionalne prednosti DPS u svakom od ozbornih procesa, preporuka OEBS-a i ODIHR-a, povreda biračkog prava i izbornih sloboda građana, nesankcionisanje kupovine glasova, ali i zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe", precizirao je Bogdanović.

On je mišljenja da je sveobuhvatna izborna reforma koju preporučuje misija OEBS/ODIHR jedan od izuzetno važnih instrumenata za prevazilaženje aktuelnog političkog i intitucionalnog stanja i izgradnje povjerenja u izborni proces.

"Potpuna i dosljedna implementacija preporuka OEBS-a, kao i definisanje najboljih mehanizama da bi se vjerodostojno realizovao njihov duh i smisao, obezbijediće zakonodavni i institucionalni okvir za održavanje slobodnih, fer i demokratskih izbora", zaključio je Bogdanović.

Bonus video: