Borba za autorska prava: Autori uzvraćaju udarac

Nova runda u borbi za autorska prava. Njemački autori u otvorenom pismu upozoravaju na izrabljivanje njihovih prava. "Škrtost i pohlepa dominiraju u ponašanju lopova digitalnog doba", kažu pisci
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 14:58h

"Mi smo vlasnici autorskih prava", stoji u apelu više od stotinu umjetnika objavljenom u njemačkom nedjeljniku "Die Zeit", koji su započeli borbu protiv sve labavijih pravila o zaštiti autorskih prava u današnjem digitalnom dobu. "Autorsko pravo je istorijsko dostignuće građanske slobode u odnosu na feudalnu zavisnost i garantuje materijalni temelj za individualno duhovno stvaralaštvo."

Krađa duhovnog vlasništva?

Prava autora se u javnosti sve više dovode u pitanje, žale se autori u otvorenom pismu. Oni smatraju da im se, time što sve više korisnika na internetu razmjenjuje muzičke snimke, video radove ili elektronske knjige i to sve bez plaćanja autorskih prava, ugrožavaju osnovni uslovi za život. Jedino kroz autorska prava se umjetnicima omogućuje da nezavisno žive od svog rada. Onima koji se zalažu za reformu dosadašnjih pravila o autorskim pravima potpisnici otvorenog pisma prebacuju da: "žele da legalizuju običnu krađu duhovnog vlasništva".

Tu se prozvanom prije svih može naći Piratska stranka koja se zalaže za opširnu reformu autorskih prava. Ova mlada stranka kopiranje tekstova, muzike i ostalih umjetničkih djela u privatne i nekomercijalne svrhe ne smatra krađom. "Pjesme koje se najviše "skidaju" na internetu, istovremeno su i najprodavanije", argumentuje svoje teze stručnjak za autorska prava u Piratskoj stranci, Bruno Kram.

Upravo takav stav grupa autora u otvorenom pismu kritikuje najoštrijim riječima: "Svakodnevna prisutnost i korištenje interneta u našem životu ne može da opravda nikakvu krađu i nije nikakav izgovor za pohlepu ili škrtost." Ovakvom stavu autora su na sajtui www.wir-sind-die-urheber.de podršku pružile već stotine istomišljenika.

"Mi ne želimo da ukinemo autorska prava"

Riječi kao što su "pohlepa" ili "škrtost" član Piratske stranke Kram nikako ne prihvata. On tvrdi da stvari nisu tako jednostavne kao što su ih u svom pismu predstavili istaknuti autori.

Umjesto da se kroz polemiku stvaraju suprostavljeni tabori, trebalo bi otvoreno raspravljati kako se pri korištenju na internetu u obzir mogu uzeti različiti interesi umjetnika iz raznih područja kao što su na primjer književnost ili muzika.

"Mi smo vlasnici autorskih prava" - ova definicija više nije tačna, tvrdi Kram. Istaknuti autori, muzičari ili glumci sa svojim izdavačima ili agentima potpisuju unosne ugovore. Ali za većinu umjetnika, bez obzira radilo se o glumcima, piscima ili muzičarima, to ne važi. Ovi bi umjetnici od reforme autorskih prava mogli značajno profitirati: "Mi ne želimo ukidanje autorska prava, ali ih želimo temeljito reformisati kako ne bi u današnjem vremenu stalno bili u koliziji s korisnicima interneta."

Gdje su tu interesi korisnika?

Šta to u praksi znači? Pirati žele na primjer da se skrati period zaštite korištenja nekog umjetničkog djela. Trenutno neki tekst ili muzičko djelo tek 70 godina nakon smrti njegova autora postaje opšte dobro, znači može biti neograničeno kopirano i korišteno. Pirati isto tako zahtijevaju da se razviju novi modeli plaćanja za korištenje umjetnosti na interenetu.

U međuvremenu su se javili i brojni korisnici interneta pod sloganom "Mi smo građanke i građani". Oni traže da se pravni okviri tako postave da "ostanu očuvani interesi nosilaca autorskih prava i da istovremeno što je moguće više ljudi ta pravila smatraju pravednima i da ih se pridržavaju. Samo na taj način može biti šire prihvaćena vrijednost sadržaja zaštićenih autorskim pravima!".

Bonus video: