Božović: Režimu smeta proslava jer shvata da ne može ideološki prevaspitati sve

"Nervoza i panika koju je izazvala prigodna manifestacija obilježavanja vijeka od oslobođenja Boke Kotorske" jasno pokazuje da je DPS uvrijedio hrabre dobrovoljačke borce koji su Crnoj Gori donijeli slobodu i sve potomke slavnih i hrabrih boraca, smatra Božović
723 pregleda 8 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Privatna arhiva
Milo Božović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.11.2018. 15:06h

Pokušaj DPS i "njima sličnih" da skup "Pokoljenja djela sude" koji je upriličen kao Centralna proslava jubileja 100 godina od oslobođenja Budve i Boke kotorske i ujedinjenja Crne Gore i Srbije proglase za nacionalno šovinistički skup je jeftini pokušaj prikrivanja njihovog inferiornog i sluganskog mentaliteta, navodi se u reagovanju menadžera opštine Budva, Mila Božovića (DF).

DPS: Bizarni vašar nacionalista i šovinista u Budvi

"Ni malo nije iznenađujuće da ovakve reakcije dolaze od onih koji svako malo falsifikuju slavnu istoriju Crne Gore na način da je upodobe sa trenutnim interesima kojima služe, tako svakodnevno potvrđujući svoj izdajnički i podanički kapacitet. DPS-u smeta proslava oslobođenja i ujedinjenja zbog jedine ideologije koja je njihova konstanta a to je konvertitstvo protiv sopstvenog naroda", kazao je Božović.

On ističe da kao "potomci slavnih junaka" koji su položili živote u Velikom ratu imaju obavezu i pravo da se sjećaju žrtve i da slijede moralni kod koji su im preci slijedili, "a to je stavljanje zlatne slobode iznad svega".

"Oni koji se stide svoje prošlosti, svog porijekla i svoje istorije nam svakako neće, niti na to imaju pravo, držati pridike i davati ocjene o karakteru našeg skupa. Svojim tragikomičnim saopštenjima ne mogu potrijeti činjenicu da je Boka Kotorska iznjedrila 1900 dobrovoljaca koji su se borili u redovima crnogorske i srbijanske vojske i drugim savezničkim armijama i dali ogroman doprinos u slavnoj borbi za slobodu, kao ni činjenicu da je hrabra i pobjedonosna Srpska vojska poslije junačkih pobjeda oslobodila Budvu na Mitrovdan 8.novembra 1918.godine", saopštio je Božović.

Kao "jedini logičan razlog" zbog kojeg režimu smeta proslava "slavnih i značajnih datuma u istoriji", ocjenjuje Božović, jeste da konačno shvataju činjenicu da nisu svi u Crnoj Gori spremni da budu ideološki i nacionalno prevaspitani i da je uzaludno "njihovo modifikovanje istorije" jer jer ono privremenog karaktera i neodrživo na duže staze.

"Ovaj veličanstveni skup organizovan je i održan na način kako priliči našim slavnim precima, uz podsjećanje na najvažnije vrline i ideale koji su krasili njijlh a to je sloboda, junaštvo, poštenje i poštovanje i čojstvo, što su sve vrijednosti koje glasnogovornici režima ne razumije pa i ne čudi što je skup naišao na njihovo nerazumijevanje".

"Nervoza i panika koju je izazvala prigodna manifestacija obilježavanja vijeka od oslobođenja Boke Kotorske" jasno pokazuje da je DPS uvrijedio hrabre dobrovoljačke borce koji su Crnoj Gori donijeli slobodu i sve potomke slavnih i hrabrih boraca, smatra Božović.

Naziv "Pokoljenja djelu sude", dodaje menadžer opštine Budva, je ujedno poruka onima koji "nerazumnim saopštenjima pokušavaju naružiti pravo na sjećanje i veličanje najvećih vrijednosti kao što su oslobođenje i ujedinjenje".

"Želim da poručim da će i buduća pokoljenja suditi o djelima i nedjelima koji su oni uradili zbog čega sigurno neće zauzeti pristojno mjesto u istoriji".

"Za nas je u potpunosti očekivano da oni koji su se odrekli sopstvenog porijekla osporavaju naše pravo da budemo ono što su bili naši preci i mi se za razliku od njih ponosimo svojim porijeklom. Ono što spočitavaju nama bi bilo adevatnije da su uputili sami sebe jer oni koji falsifikuju istoriju po principu negacije drugih su zapravo ti koji njeguju ideju nacional šovnizma. I o jednima i drugima je Crna Gora rekla svoje u istoriji pa će tako i u skorijoj budućnosti", zaključuje se u reagovanju Božovića.

Bonus video: