Britanska policija će moći da čita svačiju istoriju surfovanja internetom

Iz policije tvrde da su ovakve mjere neophodne zbog obima aktivnosti koje se sprovode na internetu, a upravo je polcija i lobirala da vlada progura ovakav zakon
2 komentar(a)
Internet špijunaža, Foto: Shutterstock
Internet špijunaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.10.2015. 21:11h

Prema novom zakonu koji će biti objavljen sljedeće nedjelje, britanska policija će dobiti pravo da pregleda svačiju istoriju surfovanja internetom.

Predloženim zakonom će se stvoriti uslovi za telekomunikacione kompanije i internet provajdere da zadrže svu istorisjku pretragu tokom surfovanja internetom svih korisnika u periodu od 12 mjeseci.

Državni organi kao što su policija, obavještajne službe i Nacionalna agencija za kriminal moći će da pristupe veb-adresama koje su korisnici posjećivali, ali će im prethodno trebati odobrenje sudije kako bi mogli da “vršljaju” i po ličnim sajtovima, emailovima i porukama na društvenim mrežama.

Iz policije tvrde da su ovakve mjere neophodne zbog obima aktivnosti koje se sprovode na internetu, a kako piše britanska štampa, upravo je polcija i lobirala da vlada progura ovakav zakon.

Ričard Beri, portparol policijskog departmana za prenos podataka, potvrđuje da je zakon vrlo koristan.

"Neophodno nam je da znamo “ko, kad, gdje i šta” svake komunikacije, ko je inicirao, gdje su bili i kada se dogodilo. Ali i dio onoga “šta”: šta pretražuju po Facebooku, ili na sajtu banke ili čak na ilegalnim stranicama dječje pornografije? Prije pet godina, osumnjičeni je mogao fizički da ušeta u banku i izvrši transkaciju. Za to smo postavili nadzorni tim, ali sada se većina toga radi na mreži. Mi samo želimo da znamo za te posjete", rekao je Beri.

On je priznao da bi bilo suviše nametljivo da policija neometano čita poruke na Facebooku i pretrage na internetu bez sudskog naloga.

Očekuje se da zakon sljedeće nedjelje bude na stolu ministarke unutrašnjih poslova Tereze Mej, kao oživljavanje takozvane “proviriti povelje” koja je doživjela neuspjeh kada je nezavisna revizija iznijela sumnje da su namjere bile skladištenje istorije surfovanja svakog lica.

Blic.rs

Bonus video: