Brz, lagan, agilan: Porše koji je mogao da plovi

Četvorocilindarski motor je proizvodio oko 50 KS, i omogućavao jagdvagenu da dostigne najveću brzinu od 100 km/h
231 pregleda 4 komentar(a)
porše, Foto: Porsche
porše, Foto: Porsche
Ažurirano: 18.09.2018. 19:10h

Porše danas može da se pohvali SUV modelima kakav je kajen ili najnoviji makan, ali jeste li znali da istorija terenskih automobila ovog proizvođača počinje mnogo prije 2002, kada je predstavljen prvi kajen.

Zapravo, priča počinje 50 godina ranije, kada je Porše počeo da razvija terenski auto za njemačku vojsku. Vlada je tražila vozilo koje je trebalo da bude brzo, lagano i agilno, a upravo to su bile specijalnosti Poršea.

Međutim, vlasti su zahtijevale i da automobil bude pouzdan, lak za održavanje i pogodan za terensku vožnju.

Porše nije imao mnogo iskustva u ovim stvarima, ali su njegovi inženjeri i dizajneri prionuli na posao i napravili novo vozilo koje postalopoznato kao 597 jagdvagen (Jagdwagen). Auto koji je pomalo ličio na Folksvagenov kibelvagen, bio je jednostavan, bez luksuzne opreme i težio je samo 870 kg.

Za pogon je upotrijebljena modifikovana verzija četvorocilindarskog agregata koji je pokretao Porše 356. On je proizvodio oko 50 KS, i omogućavao je jagdvagenu da dostigne najveću brzinu od 100 km/h.

Motor je bio povezan sa četvorostepenom transmisijom kojoj je pridodat i stepen prenosa za terensku vožnju. Ipak, glavna karakteristika jagdvagena bo je prilagodljiv pogonski sistem. Naime, vozač je pomoću prekidača mogao da bira između pogona na prednje točkove ili pogona na sve točkove. Kada je 4x4 pogon bio aktivan, jagdvagen je mogao da se popne uz uspon od čak 65 odsto.

Ako to nije bilo dovoljno impresivno, obratite pažnju na ovo. Jagdvagen je mogao da plovi, pa je vozilo bilo idealno za prelazak rijeka i manjih vodenih površina. Prve verzije upravo zbog toga nijesu imale vrata.

Jagdvagen je predstavljen njemačkoj Vladi 1955, a zatim je prikazan i britanskoj i francuskoj armiji. Porsche je nastavio sa razvojem modela pripremajući ga za proizvodnju, ali je Vlada iznenada napravila zaokret i posao povjerila Auto Unionu, današnjem Audiju, pa su u Poršeu prestali da rade na ovom projektu.

Uprkos tome što nikada nije dočekao serijsku proizvodnju, Jagdvagen je izrađen u 71 primjerak. Oko 50 njih i dalje postoji. Prije dvije godine, jagdvagen iz 1957. prodat je za blizu 200 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: