Bunt "glasova" iz video-igara: "Vrisci od kojih se lede žile, gušenje do smrti"

“Od glumaca se traži da do četiri sata ne samo pozajmljuju svoj glas, već vrište, oponašaju čudovišta, stvaraju buku, oponašaju ratničke pokliče i druge zvukove, sa toliko snage i eksplozivne vibracije da često nanose nepopravljivu štetu svojim glasnim žicama"
0 komentar(a)
Deus Ex, igrica (Novine), Foto: Game-Insider.COM
Deus Ex, igrica (Novine), Foto: Game-Insider.COM
Ažurirano: 12.06.2016. 17:18h

Smrtni krici ono su što najviše zabrinjava Džeka de Goliju, glasovnog glumca u Las Vegasu koji igra likove iz video-igara.

“Vrisci od kojih se lede žile, gušenje do smrti... Postoje vježbe disanja koje ti pomažu da smiriš malo stvari, ali moraš da znaš svoje granice i da znaš kad treba da kažeš - ne. Ipak, većina glumaca neće reći ne, jer rizikuju da autori igara kažu: 'Okej, naći ćemo nekoga drugog'“, priča on.

Američki sindikat glumaca zatražio je od države Kalifornija da istraži navodno brutalna snimanja glasa u industriji video-igara. Direktor ovog sindikata Dejvid Vajt naveo je primjere krvarenja i nanošenja dugoročne štete glumcima, među kojima je paraliza glasnih žica.

U rastućoj industriji video-igara, za koju se nagađa da će težiti skoro sto milijardi dolara do kraja ove godine, nastao je svijet visokog pritiska u kojem se glasovni glumci troše lakše od metaka u tim igrama.

“Od glumaca se traži da do četiri sata ne samo pozajmljuju svoj glas, već vrište, oponašaju čudovišta, stvaraju buku, oponašaju ratničke pokliče i druge zvukove, sa toliko snage i eksplozivne vibracije da često nanose nepopravljivu štetu svojim glasnim žicama. Među medicinskim problemima na koje smo nailazili su ciste, polipi, čak krvarenje glasnih žica”, objašnjava Vajt.

Ovais Malik radio je reklame, filmove, trejler, ali kaže da je pozajmljivanje glasa u video-igrama posebno teško, a ponekad i zabavnije zbog toga.

“Ponekad zaista možeš da poludiš, da podivljaš sa svojim glasom. Možeš da se igraš sa različitim intonacijama i sličnim stvarima. Ali ako si ikada vidio glasovnog glumca vidio si koliko je to fizički naporno. To je ono što slušalac ne može da vidi. Ti se znojiš, ti se krećeš. To je posao koji uzima danak”, priča on.

Malik je nedavno pozajmio glas za 15 likova u video-igri “Blade and Soul”.

“Za neke likove žele da zvuče poput Mikija Mausa, za druge treba da imitiraš glas boga. Juče sam bio i ratnik i monah i čuvar kapije”, objašnjava on.

Maliku se čini da ponekad glasovni glumci ne dobijaju dovoljno poštovanja u industriji zabave. Tako, recimo, na godišnjoj konvenciji video igara E3 developeri ne moraju da plaćaju ulaznice, dok glumci moraju.

“Naši glasovi čine te igre. To što mi odglumimo im pomaže da se stvari dignu na viši nivo. Nije u redu”, ističe on.

Glumci iz video-igara već godinu dana traže bolje uslove i bolje plate i počelo je da se priča o štrajku. Okupili su se oko heštega #PerformanceMatters, a među njima su glumci iz hit igara kao što su “Deus Ex” i “Resident Evil” koja je prodata u 68 miliona kopija.

Ragav Matur, jedan od osnivača izdavačke kuće “Black Shell Media” kaže da je cijela industrija igara vrlo stresna i takmičarska, pogotovo kada se uzme u obzir da pokušava da održi korak sa konstantno evoluirajućim platformama poput Sonya i X-boxa.

“Video-igre uvijek moraju da budu kompatibilne sa novim konzolama, a one danas izlaze kao na traci, brže nego ikad. Pogotovo sada, kada je virtuelna realnost sve popularnija. Tako se pritisak pojačava na industriju, jer niko ne želi da igra igru staru dvije godine”, ističe on.

I dok se pritisak širi na sve u industriji, glumci su ti koji su najčešće direktno ugroženi, jer ih je lakše zamijeniti nego one koji rade na igrama.

Bonus video: