Camaj: Albanske stranke da upravljaju opštinom Tuzi

Tuzi su postale punopravna opština 1. septembra, kada su stupile na snagu izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim prestaju da budu Opština u okviru Glavnog grada
276 pregleda 8 komentar(a)
Nikola Camaj, Foto: Filip Roganović
Nikola Camaj, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.09.2018. 19:03h

Demokratski savez je pozvao albanske stranke na saradnju nakon što su Tuzi stekle status punopravne opštine.

“Nadamo se da će, nakon brojnih eksperimenata koji su samo nama bili neprihvatljivi, svi političku subjekti doći na ideju za koju se zalažemo od 1990. godine. Nadamo se da ćemo nakon prvih izbora u samostalnoj opštini naći način za iskrenu saradnju za dobro Malesije i njenih građana. Demokratski savez ostaje otvoren za iskrenu saradnju”, kazali su u partiji na čijem je čelu Nikola Camaj.

Tuzi su postale punopravna opština 1. septembra, kada su stupile na snagu izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim prestaju da budu Opština u okviru Glavnog grada. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uskoro bi trebalo da odredi datum izbora za novu lokalnu vlast.

Posljednji izbori u Tuzima održani su krajem maja, uporedo sa izborima u Podgorici, a vladajuću koaliciju u toj opštini čine Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratska unija Albanaca (DUA), Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate. Odluku o proglašenju punopravne opštine pozdravile su sve partije vladajuće koalicije, kao i opozicije.

U Demokratskom savezu smatraju da još nema razloga za euforiju jer u Tuzima nijesu zaživjele sve zakonske odredbe koje je čine Opštinom.

“Smatramo da nema mjesta slavlju jer stupanje zakona na snagu ne znači i njegovu implementaciju, posebno ako se zna da su neke od stavki implementirane čak i protiv Opštine. Slavlje će imati smisla samo kada implementacija zakona i razvoj Malesije budu u rukama onih struktura koje su sa svom snagom i voljom posvećene da potvrde status punopravne opštine i iskreno rade na njenom razvoju”, istakli su u Demokratskom savezu.

Bonus video: