Čedo Popović počeo da radi dok je grad bio u blokadi: "Iskoristio Povorku ponosa"

“Zvali smo komunalnu policiju, ali su nam rekli da ne rade”, kazao je “Vijestima” stanar, arhitekta Pavle Popović
4623 pregleda 17 komentar(a)
Čedo Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Čedo Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.11.2018. 07:23h

Radnici koje je angažovala kompanija “Carine” Čeda Popovića juče su počeli radove na rekonstrukciji ugostiteljskog objekta i izgradnju hotela sa četiri zvjezdice u centru Podgorice.

Stanari solitera ispod kojeg se nekada nalazio Popovićev restoran kažu da su uvjereni da je on iskoristio jučerašnju Povorku ponosa i to što je događaj obezbjeđivala policija, te da je na taj način suzbijen bilo kakav pokušaj građana da se pobune zbog radova.

“Zvali smo komunalnu policiju, ali su nam rekli da ne rade”, kazao je “Vijestima” stanar, arhitekta Pavle Popović.

Kompanija “Carine” je pripremu za rekonstrukciju ugostiteljskog objekta počela sredinom septembra.

Čedo Popović je ranije kazao “Vijestima” da su za radove dobili građevinsku dozvolu i da posjeduju svu potrebnu dokumentaciju.

“Glavni radovi će trajati dva do tri mjeseca, a izvodiće se u fazama. Uložićemo oko tri miliona eura u hotel, koji će imati četiri zvjezdice. Hotel će imati tridesetak soba”, rekao je tada vlasnik “Carina”.

Arhitekta Popović je podsjetio da je oko 200 stanara potpisalo peticiju, kojom su od gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića tražili da se stopira projekat i uradi revizija projektne dokumentacije.

Dopis su uputili i Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT).

“Ni Opština, ni MORT nisu odgovorili na pismene zahtjeve stanara, što je nepoštovanje građana u korist vlasnika ‘Carina’ kao pojedinca”, kazao je Popović.

Stanari su i ranije navodili da su izloženi grubom kršenju prava na slobodno korišćenje lične imovine i slobodu kretanja.

“Oko 150 stanara solitera svakodnevno se provlači između ugostiteljske terase na trotoaru ispred zgrade kako bi stigli do svojih ulaza. Soliter sa tri ulaza, 49 stanova i isto toliko porodica, od stambenog objekta sa nekoliko poslovnih prostora, protekle decenije je pretvoren u ugostiteljski objekat firme ‘Carine’, sa restoranom u suterenu, kafeterijom na prvom spratu, sa kuhinjom i sa baštom na trotoaru glavne saobraćajnice”, kazali su ranije “Vijestima”.

Arhitekta Popović je rekao da je soliter izgrađen po svim parametrima struke, a da je dokaz za to što prilikom zemljotresa 1979. nije bilo oštećenja.

Ocijenio je da je nedopustivo da se sada na tom objektu grade sobe, ruše pregradni i noseći zidovi, narušava statika...

Dodaje i da, iako je kompanija “Carine” počela radove, nigdje u okolini ne postoji tabla na kojoj se navode obavezni podaci, kao što su početak i završetak radova, ime projektanta, izvođača...

Saglasnost na idejni projekat “Carina”, krajem januara, dao je v.d. glavnog državnog arhitekte Dušan Vuksanović.

Vodeći projektant, kako se navodi u dokumentu idejnog projekta koji je dostupan na stranici MORT-a, je arhitekta Nikola Drakić.

Bonus video: