Česta provjera elektronske pošte može uzrokovati stres

Istraživanje ujedno pokazuje i da 30 odsto ispitanika prima više od 50 e-mail poruka dnevno, a njih 65 odsto dozvoljava na svojim uređajima automatsko osvježavanje svakog sata ili čak u intervalima ispod tog perioda
54 pregleda 1 komentar(a)
mail, Foto: Shutterstock.com
mail, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.01.2016. 10:00h

Psiholozi su otkrili da konstantno provjeravanje elektronske pošte može da izazove stres kod korisnika jer prečesto provjeravaju ima li nešto novo u inboxu pa ako se radi o onima kojima se posao zasniva na velikom broju poruka dnevno, elektronska pošta i njeno konstantno proveravanje može biti poprilično negativno za psihičko stanje.

Istraživanje na dvije hiljade osoba su sproveli psiholozi iz "Future Work" centra u Londonu i naveli da elektronska pošta može biti mač sa dvije oštrice. Naime, ako dopustimo da kontroliše naše stanje tad situacija ne može dobro da se završi. Zato preporučuju svima da provjeravaju poruke samo kad je to zaista nužno za posao, odnosno, ako nije nužno za posao da to čine periodično i u "pauzama" isključe notifikacije kako ne bi bilo ometanja.

„U prevodu, koristite e-mail uslugu samo kad vam je potrebna, a ne konstantno samo zato što radi u pozadini i samim time imate potrebu da je stalno koristite. U suprotnom dolazimo do situacije u kojoj se kao dvije najstresnije navike pojavljuju nepregledavanje elektronske pošte tokom cijelog dana i pregledavanje elektronske pošte rano ujutro i kasno uveče“, stoji u izvještaju tima psihologa koji su radili na istraživanju.

To je tako jer ako korisnici zavisni od pregledavanja inboxa ne mogu to da urade cijeli dan, nervozni su, razdražljivi, zabrinuti i samim time pod uvećanim stresom. Isto tako, pregledavanje elektronske pošte odmah ujutro i prije spavanja sugeriše da su korisnici došli do te faze da ne mogu da počnu i završe dan bez pogleda na mail. Naravno, kada se dan započinje i završava na takav način, jasno je da dolazi do stresa.

Istraživanje ujedno pokazuje i da 30 odsto ispitanika prima više od 50 e-mail poruka dnevno, a njih 65 odsto dozvoljava na svojim uređajima automatsko osvježavanje svakog sata ili čak u intervalima ispod tog perioda, piše ICTBusiness.

Bonus video: