Čirgić: Nijesmo diskriminatori, nego nemamo novca

Čirgić je “Vijestima” kazao da ova odredba nije diskriminatorska “u smislu da su osigurana lica van ove starosne granice onemogućena u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu”, već je samo osiguranicima mlađe životne dobi, omogućen komforniji način kontrolisanja dijabetesa
154 pregleda 9 komentar(a)
Sead Čirgić, Foto: Savo Prelević
Sead Čirgić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.08.2018. 19:21h

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić smatra da nijesu diskriminatorske odredbe Pravilnika o ostvarivanju prava na medicinsko - tehnička pomagala, koje predviđaju da osiguranici oboljeli od dijabetesa tip 1, stariji od 26 godina, ne mogu da dobiju na korišćenje portabilne insulinske pumpe o trošku države.

Zamjenik zaštitnika ljudskih prava Siniša Bjeković nedavno je preporučio FZO i Ministarstvu zdravlja da izmijene tu diskriminatorsku odredbu.

Čirgić je “Vijestima” kazao da ova odredba nije diskriminatorska “u smislu da su osigurana lica van ove starosne granice onemogućena u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu”, već je samo osiguranicima mlađe životne dobi, omogućen komforniji način kontrolisanja dijabetesa.

Ukazao je i na to da upotreba spoljne portabilne insulinske pumpe za jednog osiguranika, na godišnjem nivou, iznosi oko 4.300 eura (aparat i potrošni materijal), a da mnogo jeftinija pomagala imaju isti efekat.

“Fond prati sugestije i primjedbe u vezi sa ostvarivanjem prava, pa će u konsultaciji sa medicinskom strukom ponovo razmotriti pravo na insulinsku pumpu i na osnovu svih relevantnih podataka pristupiti izmjenama i dopunama Pravilnika, vodeći računa o opredijeljenim budžetskim sredstvima”, obećao je Čirgić.

Direktor FZO napominje da je institucija ograničena godišnjim budžetom, zbog čega su, prije usvajanja Liste medicinsko-tehničkih pomagala održani brojni sastanci sa predstavnicima NVO udruženja koja se bave problematikom lica sa invaliditetom, konsultovani su doktori određenih specijalnosti...

“Iz razloga neusklađenosti potreba za finansiranjem propisanih prava i opredijeljenih sredstava, vodeći računa da ne prekorači planirana budžetska sredstva, FZO pristupa krajnje oprezno kad proširuje prava na određene vrste pomagala za koje su potrebna veća materijalna izdvajanja na godišnjem nivou i u kontinuitetu”, pojasnio je Čirgić.

Napominje da su od 2012. do 2017. godine zakonski proširena prava osiguranika na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kroz povećanje broja osiguranih lica. “FZO je, na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja, pravilnicima proširio prava osiguranika na specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju, prava na medicinsko-tehnička pomagala, koja širenja prava ne prati povećanje sredstava...”, kazao je on.

Čirgić je još jednom naglasio da su definisanju godina života za ostvarivanje prava na spoljnu portabilnu pumpu prethodile konsultacije sa doktorima endokrinolozima Kliničkog centra, čiji je prvi predlog bio uvođenje tog pomagala za djecu do 18 godina.

“Međutim, FZO je bio stava da se granica u godinama poveća na 26, prije svega polazeći od činjenice da se kroz Zakon o zdravstvenom osiguranju ova granica u godinama propisuje za ostvarivanje određenih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Polazeći od zakonskih odredbi, te činjenice da lica poslije 26-te godine života nisu u obaveznom obrazovanju, već mogu imati sopstveni izvor ostvarivanja prihoda koji im može omogućiti obezbjeđivanje ovog pomagala ličnim sredstvima, zauzet je stav da se utvrdi životna granica za ostvarivanje ovog prava”, zaključio je Čirgić.

Lagodnija za upotrebu, ali druga pomagala imaju isti efekat

Čirgić je ukazao na to da je insulinska pumpa medicinski uređaj koji radi po principu kontinuiranog ubrizgavanja insulina i koristi se u kontroli dijabetesa kod insulinski zavisnih lica. “Ona omogućava „lagodniju“ svakodnevnu kontrolu dijabetesa. Korišćenje insulinske pumpe samo omogućuje usklađivanje doziranja insulina sa životnim tempom, lakše nego ubrizgavanjem insulina putem pen šprica. Inače osiguranici koji su životne starosti izvan propisane granice, nijesu lišeni ove vrste pomagala, u vidu injektora za davanje insulina i igala za injektor, aparata za samokontrolu šećera u krvi, dijagnostičkih trakica za aparat, lanceta za vađenje krvi,... u dovoljnoj količini na teret sredstava FZO. Ova pomagala su možda manje komforna, ali se njima postiže isti efekat terapije kod lica oboljelih od dijabetesa”, kazao je on.

Bonus video: