Crna Gora se na hrvatskoj Wikipediji traži više nego Oluja

Na hrvatskoj Wikipediji registrovano je 67.903 upita za Crnu Goru, koja se našla na 71. poziciji, pet mjesta ispred Operacije Oluja
66 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 20:27h

Tekstovi o društvenoj mreži Facebook ove godine su bili najpretraživaniji članci na Wikipediji, podaci su koje je prezentovao švedski programer Johan Gunarson.

Facebook je najpretraživaniji na engleskom i španskom izdanju internet enciklopedije, a nalazi se i među prvih deset na izdanjima mnogih drugih zemalja kao što su Francuska, Turska, Portugal...

Gunarson je objavio najčešće pretrage korisnika na Wikipedijama različitih zemalja, a mnogi korisnici su upravo na tim lokacijama tražili informacije o svojim zemljama.

Na ruskoj Wikipediji, najtraženiji je članak o Rusiji, na poljskoj o Poljskoj. Na portugalskoj verziji, najtraženiji je članak o Brazilu.

Gunarson je objavio i najčešće pretrage na hrvatskoj verziji Wikipedije, gdje je visoko deveto mjesto zauzela Srbija, koja ima i svoju verziju Wikipedije.

Na hrvatskoj Wikipediji registrovano je 67.903 upita za Crnu Goru, koja se našla na 71. poziciji, pet mjesta ispred Operacije Oluja, koja zauzima 76. poziciju na hrvatskoj verziji internet enciklopedije.

Zašto u Crnoj Gori nikog nije briga za Wikipediju? >>>

Među brojnim verzijama Wikipedije ne postoji ona na crnogorskom jeziku. Jedna od posljednjih inicijativa za njeno stvaranje pokrenuta je prije skoro tačno godinu dana.

Crna Gora društvenoj mreži Facebook pokrenuta je (još jedna) inicijativa za stvaranje Wikipedije na crnogorskom jeziku, a podršku projektu je dosad dalo oko 1.000 korisnika te društvene mreže.

Inicijativa za Wikipediju i Facebook na crnogorskom jeziku >>>

Autori pokreta su tada podsjetili da je pitanje postojanja popularne baze znanja na internetu u verziji za Crnu Goru još 2006. godine pokrenula tada prilično aktivna NVO “ITAM”.

Prva verzija crnogorske Wikipedije pokrenuta je 2006, pod nazivom Montenegrowiki. Enciklopedija je postojala kao testna verzija, na koju je velik broj entuzijasta unosio tekstove u različitim kategorijama

U to vrijeme, najavljeno je da će standardizacijom crnogorskog jezika uslijediti ponovna aplikacija za otvaranje Wikipedije na crnogorskom jeziku, no to se nije desilo. Do danas. Ni iz NVO “ITAM”, niti bilo koje druge organizacije ili institucije.

Prva verzija crnogorske Wikipedije pokrenuta je 2006, pod nazivom Montenegrowiki. Enciklopedija je postojala kao testna verzija, na koju je velik broj entuzijasta unosio tekstove u različitim kategorijama.

Zahtjev za stvaranje Wikipedije na crnogorskom odbijen je prije više godina dva puta, a razlozi za to, kako je tada saopšteno, bili su veliki pritisci članova ogranka Fondacije iz Srbije koji su direktnim akcijama i dezinformacijama uspjeli da onemoguće stvaranje Wikipedije na crnogorskom. Tada je zabilježeno i više hakerskih napada na Montenegrowiki iz Srbije.

Bonus video: