Popović: Neodređivanjem pritvora Bećiroviću se šalje loša poruka plašljivima

Sudski vještak Milenko Popović “Vijestima” je kazao da je delikatno govoriti o događaju o kom nema potpune informacije, ali da nije u redu da bilo ko prijeti sudskim vještacima
10603 pregleda 9 komentar(a)
Zakleli smo se u nepristranost: Popović, Foto: Vesko Belojević
Zakleli smo se u nepristranost: Popović, Foto: Vesko Belojević

Sudski vještak Milenko Popović ocijenio je da se neodređivanjem pritvora biznismenu Zoranu Ćoću Bećiroviću zbog navodnih prijetnji svom kolegi iz Kolašina, šalje loša poruka plašljivima - “da vode računa kakvu procjenu prave i ko je stranka u postupku”.

Bećirović je u četvrtak uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, ali je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode, jer je sudija ocijenio da nema osnova da ga zadrži u pritvoru.

Nadležni nijesu zvanično saopštili što je Bećirović navodno učinio, a nezvanično su kazali da ga sumnjiče za ugrožavanje sigurnosti sudskog vještaka iz Kolašina i pokušaj sprečavanja dokazivanja.

“Predmet je u fazi izviđaja. Zbog daljeg interesa istrage ne možemo iznositi više detalja”, rečeno je prije dvije noći “Vijestima” iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva.

Popović je “Vijestima” kazao da je delikatno govoriti o događaju o kom nema potpune informacije, ali da nije u redu da bilo ko prijeti sudskim vještacima.

“Svi vještaci zakleli su se u nepristrasnost, ko god da je u pitanju. Ovakvo postupanje nije u redu, jer će možda uspjeti da zastraše nekoga, pa će postupati u zavisnosti od toga o kome se radi u predmetu, a ne nepristrasno”, kazao je on.

Bećirović je u petak veče novinarki “Vijesti” rekao da nije uhapšen. Prethodno, jedan od njegovih pravnih branilaca kazao je novinaru “Vijesti” da je u inostranstvu i da ne zna ništa o eventualnom hapšenju klijenta.

Izvor iz vrha UP tvrdi da je Bećirović uhapšen zbog prijetećih poruka koje je slao sudskom vještaku ekonomske struke iz Kolašina, angažovanom u predmetima koji se dovode u vezu sa biznismenom. Navodno, u porukama je pominjao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ali i još neke tužioce.

Tu inofmaciju juče nijesu potvrdili niti demantovali iz Uprave polcije, odgovarajući da je Bećirović u porukama “pominjao one koji najviše rade”.

Nijesu željeli ni da otkriju identitet vještaka koji je prijavio prijetnje:

“Taj predmet preuzelo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i oni postupaju u njemu. Svakako, pominjanje vještaka moglo bi ugroziti izviđaj koji je u toku”, kazao je isti izvor.

Bećirović je prijatelj porodice predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

U žižu javnosti ponovo je dospio nedavno, kada su iz MANS-a objelodanili da je Medenica dio svoje imovine prodala njemu.

Iz MANS-a su saopštili da je to urađeno kroz kompleksnu strukturu domaćih i off-shore kompanija i optužili Medenicu da je prekršila zakon, jer te transakcije nije prijavila Agenciji za sprečavanje sukoba interesa.

“Takve šeme predstavljaju školski primjer pranja novca kroz trgovinu nekretninama, što bi bivša vrhovna državna tužiteljka i predsjednica Vrhovnog suda u trećem mandatu morala da zna”, naveli su iz MANS-a.

Medenica je odgovorila da je sve radila transparentno i po zakonu:

“Nasuprot tendencioznom zaključku NVO MANS, raspolaganjem imovinom, odnosno prodajom nepokretnosti, nije došlo do uvećanja imovine, već je došlo do pretvaranja nepokretnih sredstava u novčana, a imovina je ostala ista”, saopštila je između ostalog Medenica.

“Vijesti” nemaju informaciju da je hapšenje Bećirovića na bilo koji način povezano sa tim slučajem.

Popović se nedavno našao na meti nekadašnjeg gradonačelnka Podgorice Miomira Mugoše, koji mu je prijetio nakon izlaska iz sudnice podgoričkog Višeg suda.

Nakon što su on i njegov kolega, vještak Vukašin Đuričković, na glavnom pretresu saopštili da ostaju pri nalazu - da je lokalni budžet oštetio za više od šest miliona eura, Mugoša je poručio da će “mu platiti”.

“Ostao sam pri svom nalazu, jer sam u pravu i on (Mugoša) se povukao. Na tome se završilo”, kazao je Popović komentarišući taj slučaj.

Bonus video: