Kako je država oštećena, kada je vodila posao

Nekadašnji direktor NLB-a u Podgorici Črtomir Mesarič negirao krivicu u Višem sudu u Podgorici
9964 pregleda 6 komentar(a)
“Pisao sam Đukanoviću, ali nemam dokumenta”: Mesarič sa Đukanovićem (arhiva), Foto: Savo Prelević
“Pisao sam Đukanoviću, ali nemam dokumenta”: Mesarič sa Đukanovićem (arhiva), Foto: Savo Prelević

Da Vlada Crne Gore nije stala iza projekta “Primorka”, NLB ne bi ni odobravala kredite u tom poslu.

To je juče u podgoričkom Višem sudu kazao nekadašnji direktor NLB-a u Podgorici Črtomir Mesarič, na početku suđenja njemu i još petorici optuženih - da su nezakonitim radnjama državni budžet oštetili za 6.651.611 eura, u korist te banke.

Pred Vijećem sudije Dragoja Jovića, izjavio je da se ne osjeća krivim.

Komentarišući optužnicu, prema kojoj je odobrio kredit kompaniji “Krisma trejd” za kupovinu barske “Primorke” u Baru i organizovao kriminalnu grupu koja je oštetila budžet Crne Gore za skoro sedam miliona eura, rekao je da je garancije za kredite odobrila crnogorska Vlada i da njegova banka ne bi odobravala zajam da ona nije stala iza tog projekta...

“Nisam kriv. Ne mogu da vjerujem da sam optužen nakon mog poštenog rada 40 godina. Nikada nisam bio okrivljeni. Predstavljeno je optužnicom da je država oštećena, za posao koji je država vodila, a to odobrila Vlada Crne Gore. Ne postoji nikakve kriminalne organizacije. Vlada je dala garancije na iznos od 14,4 miliona eura kredita. Sve je odobreno u Ljubljani NLB, bez mog potpisa i učešća. NLB ne bi ni ušla u ovaj posao bez garancije Vlade Crne Gore. Ne znam kako je ‘Krizma’ vraćala kredite. Bez aktivnosti Ministarstva finansija i Vlade, ovog kredita ne bi bilo. Ovakava optužnica protiv mene je neopravdana, narušila je moj integritet i zdravlje. Očekujem da sud odbaci ovu optužnicu. Moja savjest je čista. Nikad nisam bio kriminalac. Ovo mi je sve teško palo”, kazao je Mesarič.

Dodao je da je dva puta pisao tadašnjem predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću u vezi projekta “Primorke”, ali da nema ništa od dokumentacije jer je u penziju otišao 1. jula 2011.

“Da Vlada nije dala garancije, ne bi NLB dala kredit. Sve ostalo su priče. Završeno. Nema više onih imena iz naredbe za istragu, ko je od službenika primio pare da se ovo završi. A tih imena nema u optužnici, samo Črtomir”, kazao je u odbrani Mesarič.

Prema navodima optužnice, kredit je odobren za pokretanje proizvodnje u “Primorki”, ali nije namjenski upotrijebljen.

Okrivljeni Nebojša Bošković, kazao je da je sramno ono što je “spakovano” u optužnici.

Nakon toga, sudija Jović upozorio ga je na ponašanje i poručio mu da obuzda temperament.

Rekao je da mu nije jasna optužnica i povukao priznanje krivice koju je dao u tužilačkoj istrazi.

Na pretresu je pročitana njegova izjava iz tužilačke istrage kada je priznao krivicu.

“Ne priznajem da sam izvršio krivično djelo. Povlačim priznanje dato u istražnom postupku kod specijalnog tužioca, jer je iznuđeno od mene, pod pritiskom (Milivoja) Katnića i ovdje prisutnog tužioca Mire Samardžić. To je bilo u sporazumu o priznanju krivice. Nikada nije zaključen, zato što sam prevaren. Prijetili su mi da će me držati u pritvoru do sudnjega dana. Vrijeđali su me da sam idiot i narkoman. Spreman sam da idem i na poligraf. Okrivljenog Mesariča sam vidio tri puta, u prisustvu Darka Radunovića, Stamatovića i još nekoliko službenika banke”, tvrdi Bošković.

U podužim izjavama kojima je priznao krivicu, a juče povukao takvo priznanje, okrivio je Mesariča i NLB, da su oštetili državu Crnu Goru, samo da bi upisali na sebe vrijednu imovinu “Primorke”.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Črtomira Mesariča, Nebojše Boškovića, Svetozara Markovića, Biljane Bošković, Milenka Markovića, Vinka Marovića i NLB banke kao pravnog lica, zbog sumnje da su početkom 2009. godine formirali kriminalnu grupu. T

U istom aktu piše da je na štetu budžeta Crne Gore, NLB banci pribavljena imovinska korist u iznosu od 6.651.611 eura.

Njima se optužnicom stavlja na teret krivično djelo - zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Bonus video: