Bećirović: Ja sam porodični prijatelj sa Medenicom, sa njom sam razgovarao i pregovarao o kupovini zemljišta u Kolašinu

To je rekao u sudnici podgoričkog Osnovnog suda, u postupku koji je pokrenuo protiv Mreže za afirmaciju nevaldinog sektora (MANS), Vijesti i Dana

25550 pregleda 14 komentar(a)
Bećirović, Foto: Savo Prelević
Bećirović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2020. 18:54h

Biznismen Zoran Bećirović rekao je da je prijatelj sa predsjedicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom i da je lično on, sa njom razgovarao o kupovini zemljišta u Kolašinu.

To je rekao u sudnici podgoričkog Osnovnog suda, u postupku koji je pokrenuo protiv Mreže za afirmaciju nevaldinog sektora (MANS), Vijesti i Dana.

Bećirović i njegova kompanija "Caldero Trading LTD" tužbu su podnijeli nakon što je MANS objavio, a Vijesti i Dan prenijeli tekst - da je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, četiri godine od nadležnih organa krila informaciju o poslu sklopljenom sa kolašinskim biznismenom, iz kojeg je prihodovala blizu 139 hiljada eura.

"Ja jesam porodični prijatelj sa g-đom. Vesnom Medenicom, ali me od strane tuženih niko nikada nije pitao da Ii sam ja porodični prijatelj sa g-đom. Vesnom Medenicom. Ja sam u medijima govorio da sam porodični prijatelj sa g-đom Vesnom Medenicom, ali ne mogu da se sjetim gdje sam i kada to pomenuo. Ja sam lično razgovarao i pregovarao sa g-đom Vesnom Medenicom u vezi kupovine predmetnog zemljišta. Ja se bavim kupovinom i prodajom zemljišta i u Kolašinu imam preko 3,5 miliona kvadrata zemljišta, a malo je Kolašinaca koji mi nijesu prodali zemlju", rekao je Bećirović.

Rekao je i da je puno puta do sada u "zajedničkoj sprezi izmedu tužilastva, posebno Specijalnog i mafijaških medija i ove organizacije" bio predmet istrage, ali da nikada nije došlo do pokretanja postupaka, pa nije krivično osuđivan.

Tvrdio je da nije kriminalac, da se ne bavi nikakvim kriminalnim poslovima, pranjem para i da nije kontroverzni biznismen.

Medije i MANS optužio je da su mu tekstovima pričinili štetu - tako što je došlo do gubitka poslovnih partnera, problema sa stranim bankama...

Nije želio da kaže koji su poslovni partneri nakon toga prekinuli saradnju sa njim i njegovim preduzećem nakon tekstova.

"Što se tiče teritorije Crne Gore, postoji pravno lice sa kojim je tužilac II reda trebao da ostvari poslovnu saradnju, ali koji je nakon objave spornih tekstova odustao, ali ja ne mogu da kažem o kom pravnom licu se radi. A prepao se da Specijalno tužilastvo ne dođe da češlja njegove firme", rekao je on.

Bećirović kleo u sudnici

Tvrdeći da tuženi godinama protiv njega vode negativnu medijsku kampanju, kazao je da se njegov sada pokojni brat Dragan u centru "negativne medijske pažnje" prvi put pojavio nedugo prije ubistva.

"Pošto su kletve u Crnoj Gori postale moderne u poslednje vrijeme, onda im ja želim da sve ono što su oni napravili, pri čemu ne mislim na njihove porodice, već na njihove principale, da im se ako Bog da vrati sve ovo što su uradili meni i mojoj porodici, neka se vrati njima i njihovim porodicama sve do praunučeta", rekao je Bećirović.

To je kazao nakon što je punomoćnik prvotuženog MANS-a, advokat Dalibor Tomović, ukazao sudiji da je Bećirović tokom iskaza uputio kletve advokatima i njihovim principalima.

Sudija Simo Rašović upozorio je Bećirovića na nedozvoljenost takvog ponašanja, ukazujući mu da će donijeti procesno rješenje kojim će ga kazniti, ako se takvo ponašanje i slučajno ponovi.

Tomović je "Vijestima" kazao da u zapisnik nije ušlo da je Bećirović ubistvo svog brata dovodio u kontekst kletve.

"Danas smo imali neobičnu i neprimjerenu konstataciju tužioca koji je uputio kletvu na račun mog klijenta i medija koji su tuženi u ovom predmetu i koji imaju elemente i prijetnje, bar tako ih doživljava moj klijent. Naime, u toj kletvi koju je izrekao tužilac kazao je da želi da se mom klijentu desi sve ono što se desilo njemu i članovima njegove porodice. Iako to nije ušlo u zapisnik, prethodno je tužilac pominjao ubistvo svog brata i upravo to dovodio u kontekst ove kletve. Mi smatramo, odnosno moj klijent smatra, da je to neprimjerena prijetnja i pritsak na njegov rad i izvještavanje“.

Bonus video: