Ljekari optuženi zbog smrti pacijentkinje

Više tužilaštvo optužnicu je podiglo pet godina nakon smrti Komnenić, nakon što su vještaci sudsko-medicinske struke utvrdili da je vjerovatnoća veća od 90 odsto da bi ta Podgoričanka bila živa da je vakcinisana nakon što joj je uklonjena slezina

51624 pregleda 67 reakcija 64 komentar(a)
Ljekari navodno nisu poštovali pravila, Foto: Shutterstock
Ljekari navodno nisu poštovali pravila, Foto: Shutterstock

Ljekari Vladimir Dimov, Miodrag Caro Pavličić i Eldin Lamežević optuženi su za nesavjesno liječenje, jer nakon operacije nijesu u otpusnoj listi sada pokojne Danke Komnenić naveli obaveznu imunizaciju, niti su Institut za javno zdravlje obavijestili da ta pacijentkinja u roku od 14 dana mora primiti vakcinu.

Viši sud će o validnosti optužnice podgoričog Višeg državnog tužilaštva raspravljati 14. aprila.

Više tužilaštvo optužnicu je podiglo pet godina nakon smrti Komnenić, nakon što su vještaci sudsko-medicinske struke utvrdili da je vjerovatnoća veća od 90 odsto da bi ta Podgoričanka bila živa da je vakcinisana nakon što joj je uklonjena slezina.

Nakon tog hirurškog zahvata, koji je pod vođstvom doktora Dimova urađen u privatnoj bolnici Kodra, ni Komnenić ni njena porodica nijesu obaviješteni da ona mora primiti vakcinu koja je štiti od virusa i bakterija.

Nepuna četiri mjeseca kasnije, Komnenić je dobila bakteriju koja ju je maltene za pola dana odvela u smrt.

Vještaci su utvrdili da je propust u terapiji nakon operacije, odnosno izostanak imunizacije, uzročno-posljedično doveo do smrti Komnenić.

Komnenić je preminula 18. marta 2016. godine.

Kod sada pokojne pacijentkinje, prilikom pregleda tokom trudnoće konstatovana je cista na slezini.

Poslije konsultacije sa ljekarima, odlučeno je da se operiše nakon porođaja. U novembru 2015. godine, hirurg dr Vlado Dimov, kome su u toj operaciji asistirali Lamežević i Pavličić, hirurškim putem je osim ciste uklonio i slezinu. Operacija je urađena laproskopskom metodom.

Prema nalazu obducenta dr Nemanje Radojevića, pokojnu Komnenić je napala bakterija pneumokoka koja osobe bez slezine ubija ukoliko nisu vakcinisane. Vještačenjem je utvrđeno da je u ovom slučaju bila obavezna imunizacija pokojne Danke Komnenić.

Pavličić: Na Sudu je da utvrdi sve činjenice

​​​​​Doktor Miodrag Pavličić kazao je da je operaciju Danke Komnenić asistirao i da ja taj postupak završen uspješno.

“Pacijentkinju više nijesam bio u prilici da vidim. Na Sudu je da utvrdi sve činjenice bitne za ovaj slučaj”, rekao je on.

On je kazao da nije adresa za odgovor na pitanje zbog čega je optužnica podnijeta nakon pet godina izviđaja.

Vijesti nijesu uspjele da stupe u kontakt sa doktorima Dimov i Lamežević.

Vakcina nije pomenuta ni u otpusnoj listi

Prema optužnici ljekari su propustili da odmah nakon operacije, što su bili obavezni po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, daju vakcinu pacijentkinji, jer je u slučaju potpunog uklanjanja slezine obavezna imunizacija pacijenta.

Navodi se da se vakcina mora primiti najduže 14 dana poslije uklanjanja slezine, ali ona nikada nije data Danki Komnenić, niti je u otpusnoj listi navedeno da se pacijent mora imunizovati u roku od dvije nedjelje.

Bonus video: