I "Dekar" traži milione od države

Suđenje je počelo podnošenjem iskaza advokatice "Dekara" Ane Đukanović, zastupnika države iz kancelarije Zaštitnika državnih interesa Milana Krsmanovića, dok je mali akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković predao zahtjev da mu se prizna status umješivača u postupku

32750 pregleda 226 reakcija 34 komentar(a)
Advokati tužbe dolaze na suđenje: Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Advokati tužbe dolaze na suđenje: Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković

Kompanija “Dekar”, koja je gradila malu hidroelektranu na Ljeviškoj rijeci kod Kolašina, tužbom traži od države naknadu štete u visini investicije i izgubljene dobiti za koncesioni period od 25 godina a konačan iznos bi se utvrdio u sudskom postupku.

Suđenje po ovoj tužbi počelo je juče podnošenjem iskaza advokatice "Dekara" Ane Đukanović, zastupnika države iz kancelarije Zaštitnika državnih interesa Milana Krsmanovića, dok je mali akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković predao zahtjev da mu se prizna status umješivača u postupku.

Sud će o njegovom statusu odlučiti na nastavku ročišta koji je zakazan za 7. maj.

Investicija ove male hidroelektrane "Ljeviška rijeka-izvor Morače" instalisane snage 0,98 megavata, procjenjena je na 1,7 miliona eura.

Zbog gradnje ove mini hidroelektrane bunili su se mještani i ekolozi jer smatraju da je njena izgradnja nasilje i zločin nad jednim veličanstvenim evropskim izvorom i vodopadom Sika, kao i da ona dobra samo za džep vlasnika.

"Dekar" vlasnika Momčila Miranovića, supruga Vesne Miranović bivše bivše pomoćnice ministra zdravlja i visoke funkcionerke DPS-a, procedure za gradnju pokrenuo je još 2012. godine.

Nakon više odlaganja rokova za završetak i puštanje u rad ove MHE, posljednji put je upozoren na kršenje obaveze 28. oktobra prošle godine sa rokom od 60 dana da ispravi nepravilnosti.

To je uradila bivša Vlada kojom je većinski upravljao DPS. Koncesionar je 26. novembra zatražio prolongiranje roka za dostavu bankarske garancije, a dan kasnije i zahtjev za raskid ugovora na štetu države.

Tužba protiv države, u kojoj se tvrdi da je onomogućavan u razvoju svoje investicije, podnijeta je 30. novembra prošle godine, pet dana prije izbora nove Vlade.

Na osnovu upozorenja prethodne Vlade da otkloni nepravilnosti u roku 60 dana, što je isteklo 28. decembra, nova Vlada je dan kasnije raskinula ugovor sa ovim koncesionarom.

"Dekar" je zajedno sa parnerom “Hydro Energy” podnio tužbu protiv države i za ometanje gradnje male hidroelektrane na Trepačkoj rijeci, a suđenje počinje prekosjutra 15. aprila.

Miličkoviću prošle sedmice na suđenju po tužbi konzorcijuma "Hydra", koja je gradila dvije male hidroelektrane na Bukovici u Šavniku, protiv države, nije priznat status umješivača.

Osim ovih u Privrednom sudu treba da počnu još dva suđenja po tužbama graditelja malih elektrana protiv države.

Tužbe su podnijeli konzorcijum predvođen kompanijom “Triangle” iz Peći vlasnika Florina Krasnićija i kompanija “Bistrica Clean Energy” podgoričkog biznismena Žarka Burića.

Bonus video: