Savjet za građansku kontrolu rada policije: Očigledna prekomjerena upotreba sile policijskog službenika

Savjet je pozvao direktora Uprave policije Zorana Brđanina da do okončanja daljih postupaka privremeno udalji iz službe policijskog službenika koji je, kako je saopšteno, očigledno prekoračio policijska ovlašćenja

28633 pregleda 86 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio je da prilikom intervencije na Cetinju došlo do očigledne prekomjerene upotrebe sile policijskog službenika.

"Vijesti" su danas objavile snimak na kojem se vidi kako Cetinjaniva Ivana Roganovića tokom policijske racije uniformisani službenik spušta na zemlju, a potom gazi nogom po glavi u udara.

Roganović je podnio krivičnu prijavu protiv policajca koji ga je udarao i gazio tokom racije u njegovom lokalu.

Savjet je pozvao direktora Uprave policije Zorana Brđanina da do okončanja daljih postupaka privremeno udalji iz službe policijskog službenika koji je, kako je saopšteno, očigledno prekoračio policijska ovlašćenja.

UPOZORENJE Video je uznemirujućeg sadržaja

Dodaju da su članovi Savjeta pažljivo pregledli snimak i analizirali postupanje svakog od policijskih službenika.

"Građanin Ivan Roganović je detaljno opisao postupanje policijskih službenika i građanskoj kontroli policije istakao da su od juna mjeseca do sada u njegovom ugostiteljskom objektu tri puta sprovedene racije. Građanin Roganović tvrdi da je politička pozadina policijskim intervencija u njegovom ugostiteljskom objektu. Naglasio je, u razgovoru sa Savjetom, da su i ranije policijski službenici neprofesionalno postupali zbog čega je podnio pritužbu nakon druge racije", saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Dodaju da im je Roganović dostavio i video snimak događaja od 28. jula.

"Savjet je upoznat da su se policijski službenici raspitivali kod osoblja ugostiteljskog objekta da li instaliran i da li je u funkciji video nadzor. Osoblje je odgovorilo da im nijesu poznate te informacije. Prema navodima građanina g. Roganovića čim su sami primijetili da je prostor pokriven sigurnosnim kamerama obustavili su dalje postupanje i otišli sa lica mjesta. Građanin je odmah nakon odlaska policije iz njegovog ugostiteljskog objekta otišao u Stanicu policije na Cetinju kako bi podnio prigovor na postupanje policije. Savjet podsjeća da su policijski službenici obavezni da zaprime svaku pritužbu građana na postupanje policijskih službenika bez obzira iz koje organizacione jedinice dolaze službenici na koje se prigovor odnosi. Podrazumijeva se i poželjno je, kao što je u konkretnom slučaju građanin g. Roganović i učinio, da se primjedbe zbog neprofesionalnog postupanja policije sa odgovarajućim dokazima podnose najbližoj stanici policije. Nije prihvatljivo da se građani upućuju na neku drugu organizacionu jedinicu ili drugu sredinu. Pritužba građanina Roganovića je zaprimljena tek kada je pokazao video zapis. Prije toga je bio upućen da pritužbu podnese u CB Podgorica", navodi se u saopštenju

Bonus video: