Opština poziva Marovića i Rađenovića: Operite savjest, prijavite se i recite kako ste krali

Novi pravni tim koji zastupa Opštinu Budva pred Međunarodnim tribunalom kao jednu od mogućnosti razmatra da za svjedoke pozove pripadnike Marovićeve kriminalne grupe koja je organizator milionske korupcionaške afere.

58973 pregleda 638 reakcija 92 komentar(a)
Rađenović i Marović 2012. godine, Foto: Vesko Belojevic
Rađenović i Marović 2012. godine, Foto: Vesko Belojevic

Pozivamo Svetozara Marovića, Lazara Rađenovića i sve one opštinske funkcionere koji su učestvovali u korupcionaškoj aferi izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda, da pomognu Opštini Budva i sami pristanu da svjedoče pred međunarodnim arbitražnim sudom u Frankfurtu i Ženevi i sačuvaju grad od propasti, stotina miliona odštete, koliko traži njemačko austrijski-koncern WTE/EVN.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao šef kabineta predsjednika Opštine Marka Carevića, Nikola Jovanović.

Jovanović je kazao da novi pravni tim, koji je na predlog Carevića aminovao lokalni parlament, a koji zastupa Opštinu Budva pred Međunarodnim tribunalom, kao jednu od mogućnosti razmatra da za svjedoke pozove pripadnike Marovićeve kriminalne grupe koja je organizator ove milionske korupcionaške afere.

“Pozivam ih javno, da pokažu odgovornost i urade nešto za Opštinu Budva s obzirom da su nanijeli ogromnu štetu. Mislim da je ovo prilika da operu savjest, da urade jednu korisnu stvar, bez obzira što su sa Specijalnim državnim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice. Oni su svoje, iako ja smatram nepravedno, “odužili društvu”, odležali kazne ili platili novčane kazne. Evo im sada prilike da se oduže građanima Budve i iznesu sve činjenice i saznanja i dokažu da se radi o visoko koruptivnom poslu. Ako imaju i malo odgovornosti, ako imaju i malo potrebe da pomognu svome gradu i građanima, ovo je dobra prilika”, poručio je Jovanović.

Jovanović
Jovanovićfoto: Vuk Lajović

On je pojasnio da Opština Budva ne može predložiti Marovića, Rađenovića ili nekog drugog opštinskog funkcionera za svjedoka, ukoliko oni sami na to ne pristanu.

“Ali zato postoji i moralna obaveza svih njih da pomognu gradu i građanima, spasu javne finansije, jer Budvi ukoliko se dosudi, prijeti katastrofa. Protiv Opštine Budva se vode dva arbitražna postupka, jedan koji je WTE/ EVN ranije pokrenuo pred međunarodnim tribunalom u Parizu, odjeljenje u Frankfurtu, te drugi, koje je nedavno pokrenuo u Ženevi. Opština je u ovoim trenutku opterećena sa više od stotinu miliona eura odštetnog zahtjeva. Novi pravni tim koji zastupa Opštinu razmatra da za svjedoke pozove i pripadnike budvanske kriminalne grupe. Opšte je poznato da su sve te osobe krivično inkriminisane, da su sklopili određene sporazume o priznanju krivice i ne možemo da očekujemo da će oni svjedočiti protiv sebe. Ono što nalažu pravila arbitraže, koja je vrlo specifična, da vi predložite dokazno sredstvo, ukoliko je to svjedok, da on i iznese svoja saznanja. Ukoliko bi predložili bilo koga da svjedoči, a on odbije, to bi smanjilo naše šanse i otežalo bi nam dalji postupak. Zato je to moguće jedino ako oni sami pristanu da svjedoče”, naglasio je Jovanović.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koga je svečano prije sedam godina otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović i Rađenović u svojstvu gradonačelnika Budve, a kome je prisustvovao i sam Marović, jedan od najvećih infrastrukturnih projekata Opštine Budva, ali i najveća, još neistražena, korupcionaška afera budvanske kriminalne grupe.

Do januara 2020. postrojenjem je uparvaljao njemačko-austrijski koncern WTE/EVN, koji je nakon što je aktivirao državnu garanciju od 29,3 miliona eura, koju mu je isplatila Vlada Duška Markovića, napustio Crnu Goru, ostavljajući postrojenje u izueztno lošem tehničkom stanju. Inostrana kompanija je u međuvremenu pokrenula arbitražni postupak. Pred Arbitražnim sudom u Parizu, odjeljenja u Frankfurtu, WTE Wassertechnik GmbH iz Esena, čija je ćerka firma “ WTE otpadne vode” zatražila je naplatu 64.592738 eura po ugovoru o jemstvu/garancija koji je zaključen između te njemačke kompanije i tadašnjeg gradonačelnika Rajka Kuljače.

Riječ je o “spornoj” garanciji iz 2010. koja nema saglasnost Skupštine opštine Budva, a zbog koje je aktuelni gradonačelnik Marko Carević podnio krivičnu prijavu protiv Kuljače i više NN osoba koje su učestvovale u ovom slučaju. Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju. Kuljača je preminuo prošle godine. Inostrana kompanija je i pred međunarodnim sudom u Ženevi pokrenula novi postupak gdje se traži dodatnih 40 miliona eura. Carević je nedavno, što je lokalni parlament aminovao, osnažio pravni tim koji će zastupati Opštinu pred međunarodnim sudom. Anagžovani su advokati Andreas Daxberger, partner att DLA Piepr Weiss iz Austrije, Alexander Schultmeyer, Counsel DLA Piper Weiss, ali i advokati Dušan Radosavljević iz Beograda i Miroje Jovanović iz

Novog Sada specijalizovani u oblasti poreskog i privrednog prava i krivičnim postupcima vezanim za krivična djela pred sudovima specijalne nadležnosti u Srbiji i Crnoj Gori, te sudom u Strazburu. Radosavljević i Jovanović su javnosti poznati i kao branioci odbrane u slučaju “državni udar”, odnosno navodnog planiranja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Opština Budva svoju odbranu pred međunarodnim tribunalom zasniva na tvrdnji da je riječ o korupcionaškom poslu, u kome je učestvovao i sam izvršni direktor “WTE otpadne vode” Ginter Faust, koji je pred Specijalnim tužilaštvom priznao, te potpisao sporazum o priznanju krivice da je napumpavao fakture prilikom gradnje postrojenja, kako bi se vratilo tri miliona eura ličnog duga koji je Marović imao prema izvjesnom Gojku Kapisodi. Marović se godinama unazad nalazi u Beogradu, te iako je Vlada u više navrata pozivala kolege iz Srbije da ga izruče, to nije učinjeno. On je ujedno ostao dužan Opštini Budva da izmiri 1,1 milion eura, na šta se obavezao sudskom presudom, a u toku je prodaja njegove imovine.

Rađenović jedini odgovarao

Nekadašnji predsjednik Opštine Lazar Rađenović jedini je od opštinskih i državnih funkcionera koji je za sada odgovorao u korupcionaškoj aferi otpadne vode, koja je najmanje za tri miliona eura oštetila opštinsku kasu.

Rađenović je priznao krivicu i osuđen je i u ovom slučaju, a priznali su krivicu i osuđeni su i nekadašnji potpredsjednik DPS Svetozar Marović, kao šef budvanske kriminalne grupe, koji niti je odslužio kaznu niti uplatio Budvi odštetu od 1,1 milion eura. Krivicu da je tri miliona eura napumpavanjem radova prilikom izgradnje kolektora otišlo na vraćanje ličnog duga Marovića prema Kapisodi, priznao je i direktor “Biochem industries” Stjepan Skočajić, koji je inače bio i skiper na jahti “ Kenco” koju su Marovići posjedovali, a potom je banka prodala kontroverznom Srbinu sa Kosova Zvonku Veselinoviću.

Skočajić, koga je Viši sud osudio na pola godine zatvora i kaznu od sto hiljada eura, priznao je da je preko firme “Biochem industries”, vratio tri miliona eura Marovićevog duga, tako što su radovi na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica uvećavani, pa se novac preko fiktivnih ugovora preusmjeravao za izmirivanje pozajmica.

Bonus video: