Zvicer na "Skaju" Born, a Kašćelan je Stari...

Istražitelji iz Srbije u rukama imaju dokaze o komunikaciji vrhuške kavačkog klana sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka

68253 pregleda 568 reakcija 37 komentar(a)
Navodno koristio dva nadimka: Kašćelan, Foto: Boris Pejović
Navodno koristio dva nadimka: Kašćelan, Foto: Boris Pejović

Best, Born, Amico, Brzi, Don, Fidel, Stari, Red Scorpion, Amakin, Demon, 333, Matian...samo su neki od nadimaka koje su na kriptovanoj "Skaj" (Sky) aplikaciji koristili visokopozicionirani članovi kavačkog klana iz Kotora, proizilazi iz spisa srpske policije u koje “Vijesti” imaju uvid.

Njihova tajna imena i komunikaciju sa ozloglašenom organizovanom kriminalnom grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića, otkrili su srpski istražitelji.

Izvor iz srpskih bezbjednosnih službi “Vijestima” je rekao da su u kriptovanim telefonima, koje su pojedini optuženi “otvorili” inspektorima, pronađene i prepiske sa crnogorskim državljanima označenim šefovima kavačkog kriminalnog klana.

Nadimak Best navodno je koristio Radoje Živković, Born njegov brat od tetka i jedan od vođa kavačana Radoje Zvicer, a Milan Vujotić na toj aplikaciji navodno je imao nadimak Amico. Uz ime drugog navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana, Slobodana Kašćelana, stoje dva nadimka - Fidel i Stari, a uz ime Dragana Škurog Kneževića nadimak Brzi. Igor Božović navodno je koristio nadimak Don. Uz svako ime i nadimak istražitelji imaju upisane šifre.

I Zvicer u prepisci
I Zvicer u prepiscifoto: Arhiva Vijesti

Sagovornik “Vijesti” nije želio juče da precizira kakvu prepisku su pronašli u telefonima optuženih i vrhuške kavačkog klana, niti da li se neko od tih imena našlo u optužnici tužioca Mladena Nenadića.

Grupu koju je navodno formirao Kašćelan crnogorsko specijalno državno tužilaštvo sumnjiči za ubistvo Podgoričanina Nikole Stanišića.

Zbog toga su krajem aprila u akciji Sektora za borbu protiv kriminala uhapšeni Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković (46) iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić (35), Krsto Maroš (43) i Zoran Kažić (46), kao i Podgoričanin Darko Prelević (31) nastanjen u Pljevljima.

Oni su osumnjičeni da su, kao dio kriminalne grupu koju su navodno formirali Kotorani Kašćelan (58), Radoje Zvicer (39), Nikšićanin Radoje Živković (35) zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić (39), krivi za ubistvo Podgoričanina i još jedan pokušaj ubistva. Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu - Zvicera, Živkovića, Vujotića, Srđe Juriševića (39) koji je takođe Kašćelanov tjelohranitelj, Kotorana Dragana Kneževića (40) i Milana Kneževića (39), Podgoričanina Aleksandra Dragićevića (35) i Zdravka Perunovića (45) iz Nikšića, koji je od ranije u spuškom zatvoru.

Nakon hapšenja Kašćelana i petorice osumnjičenih, prvobitno je sudija za istragu odbio da im odredi pritvor, ali je njegova odluka ukinuta. Inspektori tada nijesu pronašli svih šest osumnjičenih, pa su u Istražnom zatvoru završili samo Kašćelan, Vučković i Kažić.

U pritvoru se odnedavno nalaze i Igor Božović i njegov sin Vladimir, koji su u drugom predmetu optuženi za zelenašenje, zastrašivanje, stvaranje kriminalne organizacije. Njih dvojica uhapšena su sredinom aprila u Portugalu, a sredinom jula izručeni su Crnoj Gori. Nakon hapšenja iz Uprave policije saopštili su da su Božovići, prema operativnim podacima, visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, navodeći da su potjernice za njima raspisane još 2017. godine.

Izvor “Vijesti” iz crnogorske policije juče je kazao da policija intenzivno radi na lociranju ostalih članova kavačkog klana koje sumnjiče za ubistvo Stanišića. On, međutim, nije želio da kaže da li su im kolege iz Srbije dostavile dokaze koje su prikupili protiv državljana Crne Gore koji slove za visokopozicionirane članove kavačkog klana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je, govoreći o hapšenju Belivukove grupe, pomenuo Zvicera, navodeći da je taj klan radio po njegovim uputima.

Protiv Belivuka, Miljkovića i još 29 pripadnika njihove grupe juče je u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu podignuta optužnica, prenijeli su srbijanski mediji. “Novosti” prenose da je optužnica napisana na 322 strane sa dokazima i ostalim optužbama i poslata je Sudu na potvrđivanje. Prema njihovim informacijama Belivuka i ostale optužnica tereti za pet ubistava, nelegalno držanje i rasturanje narkotika i oružja, otmicu i silovanje. U rukama srpskih istražitelja dokazi su iz telefona oduzetih od članove te kriminalne grupe, među kojima su i monstruozne fotografije njihovih sakaćenih, pa ubijanih žrtava. Sva mučenja i likvidacije za koje se sumnjiče navodno su izvršena u vikendici u Ritopeku. Prema ranijim navodima srpskih istražitelja tu su zvjerski ubijeni Aleksandar Gligorijević Puki, Goran Veličković Goksi, Milan Ljepoja, Lazar Vukićević i Zdravko Radojević. Njihova tijela navodno su raskomadana i samljevena u mašini za meso.

Tužilac Nenadić prošle sedmice je, najavljujući podizanje optužnice, srpskim novinarima pokazao fotografije koje će se koristiti kao dokaz, a na kojima su ta petorica muškaraca najpre živi, a potom mučeni, sa odsječenim glavama, a potom su se mogli vidjeti i isječeni djelovi ljudskh tijela, složeni u kadi. Članovi tog klana navodno su pojedinim članovima porodica i ubijenih i pripadnicima škaljarskog kriminalnog klana slali te fotografije. Monstruozne fotografije navodno su dijelili i međusobno, hvaleći se svojim zvjesrtvima.

Bonus video: