SDT: Pripadnik Vojske pratio Katnića, nabavljao oružje i drogu kriminalcima...

Specijalni tužioci sumnjaju i da je A.S. odavao informacije o borbenom stanju VCG, ali i objašnjavao kako se prilikom povrataka iz misija može prenijeti oružje jakog ubojnog sredstva

87002 pregleda 81 reakcija 82 komentar(a)
Katnić i Krunović, Foto: Boris Pejović
Katnić i Krunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.09.2021. 14:32h

Pripadnik Vojske Crne Gore Albin Salić (34) uhapšen je i nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je postao dio grupe Stefana Đukića i Emila Tuzovića, kazao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je na zajedničkoj pres konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije da SDT sprovodi istragu protiv više lica zbog stvaranja kriminalne organizacije, a protiv dva organizatora i za teška ubistva, davanje mita...

Turković je rekao da su tokom istrage pokrenute protiv grupe Đukića i Emila došli do dokaza da su članovi te kriminalne grupe postali i vojnik Salić i Branko Pejanović (35).

Turković je rekao da je taj pripadnik VCG opservirao kretanje GST Milivoja Katnića i organizatorima te krimi grupe proslijeđivao informacije organizatorima.

Specijalni tužioci sumnjaju i da je taj član kriminalne grupe odavao informacije o borbenom stanju VCG, ali i objašnjavao kako se prilikom povrataka iz misija može prenijeti oružje jakog ubojnog sredstva.

Sumnjiče ga i da je ostalim članovima krimi grupe davao oružje, da je nabavljao drogu za kriminalne grupe...

SDT pres
foto: Jelena Jovanović

Postiupajući po nalozima organizatora kriminalne organizacije B.P. je nabavljao i predavao drugim članovima tog klana oružje, pronalazio stanove u kojima su oružje čuvali, rekao je Turković.

A.S. je, sumnjaju tužioci, iz VCG krao ekploziv i predavao ga članovima kriminalne grupe.

SDT pres
foto: Jelena Jovanović

On je istakao da se u toj istrazi oslanjaju na materijalne dokaze, da analiziraju komunikaciju, da su pretresli brojne lokacije koje su koristili članovi te kriminalne grupe.

U jednom "štek stanu" koje su članovi te kriminalne grupe iznajmili od građanina A.A. policija je pronašla više oružja, eksploziva, dva kalašnjikova, minu rasprskavajućeg usmjerenog dejstva (MRUD) napunjen sa 900 grama petrita, motocikl, eksploziv amoneks..

Turković je objasnio da je pretresom stana A.S. pronađeno više naoružanja, silikonska maska, municija, kokain...

Ta grupa planirala je ubistvo GST Mlivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, policijskih funkcionera, i napad na sutkinju Biljanu Uskoković.

Ova kriminalna organizacija imala je za cilj lišenje života policijskih funkcionera Zorana Lazovića i Ivana Đokovića, rekao je Turković.

"Jedan dio okrivljenih koji su obuhvaćeni ovim postupkom su u bjekstvu, preduzimaju se radnje na njihovom lociranju", rekao je on.

GST Milivoje Katnić rekao je da su od početka godine postigli sjajne rezultate.

MRUD je, kako sumnjaju, ukrao iz sredstava VCG, kazao je GST Milivoje Katnić, detaljnom istragom utvrdiće se da li je ona nabavljena negdje drugo.

Važno da kokain nije došao do građana

Katnić je, odgovarajući na pitanja o akciji "187" u kojoj je zaplijenjeno 1.400 kilograma droge, rekao je da Specijalno tužilaštvo nije bilo obaviješteno o toj akciji.

Pohvalio je sve koji su učestvovali u toj akciji, ali vjeruje da se moglo bolje.

"Svakom svršenom poslu mane nema, pa ni ovome. Važno je da ona nije došla do građana", kazao je Katnić.

DF i kriminalne strukture pritiskaju Abazovića

Kazao je da ima dokaze da Demokratski front i kriminalne strukture vrše pritisak na Abazovića zbog bezrezervne podrške koje je dao SDT-u.

Govoreći o Abazoviću istakao je da je on mlad, da ima svega 32 godine, ali da se nada da će odeljeti svim tim pritiscima.

On je podsjetio i da pravosudni sistem ne funkcioniše, jer ne postoje optimalni uslovi da se sastavi recimo specijalno odjeljenje Višeg suda, što če rezultirati time da optuženi za planiranje njegove i likvidacije njegovog sina izađu iz pritvora.

Objasnio je da je zakonodavac propisao da optuženi ne može biti u pritvoru duže od tri godine od dana optuženja, ako se u tom roku ne donese prvostepena presuda.

Šefovi klanova će se sami javiti

Odgovarajući na pitanja Vijesti da li su locirali odbjegle šefove škaljarskog i kavačkog klana Jovana Vukotića, Radoja Zvicera, Milana Vujotića i ostale, Katnić je kazao da će se oni sami javiti.

Bonus video: