Suđenje za pokušaj ubistva Šakovića: Odbrana predložila da se obustavi krivični postupak

"Nema ni dokaza da su i ostali okrivljeni počinili krivičina djela koja su im stavljena na teret pa se iz tog razloga takođe traži da se obustavi krivični postupak i u odnosu na njih“, rekao je branilac okrivljenih

10669 pregleda 0 komentar(a)
Šaković, Foto: Boris Pejović
Šaković, Foto: Boris Pejović

U podgoričkom Višem sudu danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti optužnice protiv sedmočlane grupe koja je okrivljena da je pripremala ubistvo Milića Minje Šakovića iz Podgorice.

Zbog pripreme likvidacije policija je početkom marta uhapsila Podgoričane Aleksandra Veljovića (30) i Jovana Miranovića (41), Beograđanina Nikolu Mirića (35), Jovana Trkulju (35) iz Obrenovca i Podgoričanin Saša Stanišić.

Hapšenje je izbjegao Beograđanin Zoran Lekić.

Jedan od branilaca, advokat Miloš Vuksanović, "Vijestima" je izjavio da je sudu predložio da donese rješenje kojim će se obustaviti krivični postupak.

„Odbrana je predložila da se postupak obustavi u odnosu na krivično djelo pokušaj ubistva Milića Šakovića, jer radnja nije započeta i nema ni radnje izvršenja. Nema ni dokaza da su i ostali okrivljeni počinili krivičina djela koja su im stavljena na teret pa se iz tog razloga takođe traži da se obustavi krivični postupak i u odnosu na njih“, rekao je branilac okrivljenih Miranovića i Mirić.

Istraga sumnja da su članovi ove grupe planirali da iz obližnjeg stana iz snajpera ubiju Šakovića kad izađe u dvorište svoje kuće u Zagoriču, a nakon toga pobjegnu manjim automobilom i zapale ga na periferiji grada.

Advokat Damir Lekić, punomoćnik oštećenog Milića Šakovića izjavio je da je saglasan sa podignutom optužnico.

„Personalni i materjalni dokazi potvrđuju tezu da su na štetu mog klijenta izvršena krivična djela, teško ubistvo u pokušaju iz člana 143. Krivičnog zakonika Crne Gore. Specijalno državno tužilaštvo je na sveobuhvatan način sprovelo istragu i obezbijedilo dokaze. Takođe, svi dokazi su prikupljeni na zakoniti i pravno valjan način, kao i putem međunarodne pravne pomoći. I uz njih kao propratni akti egzistira valjana dokumentacija koja potvrđuje da su prikupljeni zakonito i pravno valjani dokazi. Optužnica nema nedostataka i moj stav je da je treba potvditi“, kazao je advokat Lekić.

Vanraspravno vijeće kojim predsjedava sudija Boris Savić će odluku donijeti u zakonskom roku od 15 dana.

Bonus video: