Milione uzeli, dug zaboravili?

Uhapšen pa pušten direktor “Pizzarotti Montenegro”, kompanije koja je glavni izvođač radova na projektu Portonovi u Kumboru. Istražitelji kažu da sumnjaju da je firma iz Italije mahinacijama, a uz povezane firme, preko Crne Gore izvukla više od 20 miliona eura

21261 pregleda 10 komentar(a)
Portonovi, Foto: Goran Kapor
Portonovi, Foto: Goran Kapor

Kompanija “Pizzarotti Montenegro” tokom 2020. godine imala je obaveze i potraživanja prema više povezanih kompanija, a istražitelji sumnjaju da je upravo prebacivanjem novca na račune tih pravnih lica izvučeno više od 20.000.000 eura.

Izvršni direktor te italijanske firme Antonio Fakineti , uhapšen je, saslušan, pa juče pušten na slobodu.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti ga za krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Iz Uprave policije nijesu precizirali na koji je način Fakineti navodno zloupotrijebio položaj, ali su otkrili da je prijavu protiv njega podnijela firma koja je poslovala sa njim.

Kompanija “Pizzarotti Montenegro” bila je glavni izvođač radova na projektu Portonovi u Kumboru.

U finansijskom izvještaju te firme za 2020. godinu, piše da su imali potraživanja i obaveze prema više povezanih predzeća - kompaniji Pizzarotti SA iz Švajcarske posudili su 17,52 miliona eura. Od nje su potraživali tu cifru, ali i oko 361 hiljadu eura kamate.

Od beogradske firme Piazzarotti Milenium potraživali su 356,13 hiljada eura, navodno za opremu i usluge, a od Impresa Piazzerotti & C.SpA iz Italije 2,36 miliona eura avansa i oko 130.000 eura kamate.

Prema toj firmi imali su i obaveze u iznosu 188.426,23 eura, na ime nefakturisanih obaveza.

Kompanija “Pizzarotti Montenegro” prošle godine imala je obavezu i prema firmi Mipien S.p.A. imala je obavezu u iznosu od 25.908 eura za softverske licence, a prema pravnom licu “Pizzarotti Rusia” iz Moskve 35.280 eura za usluge.

Prema istim podacima, firma “Pizzarotti Montenegro” plasirala je još dva miliona eura zajma povezanom društvu “Pizzaroti Sa” iz Švajcarske, a u istom periodu izvršen je povrat plasiranih sredstava u iznosu od 6.323.059,72 eura.

U izvještaju piše da je obračunata kamata 695.118,73 eura, a naplaćeno 516.940,28 eura.

”Potraživanje za kamatu u početnom stanju iznosilo je 118.312,5 eura. Društvo je izvršilo prodaju opreme povezanom licu ‘Pizzaroti Milenium’ iz Beograda u iznosu od 242.680,57 eura. Nije bilo naplata po ispostavljenim fakturama. U 2020. godini došlo je i do umanjenja potraživanja po osnovu preuzetog avansa datog povezanoj firmi ‘Impresa Pizzarotti & C.SpA’ iz Italije (preuzeti avans iznosio je 4.295,967,49 eura) za iznos od 1.934.624 eura po osnovu sprovedenog ugovora o kompenzaciji, kojim je umjanjen avans sa jedne strane, a sa druge Pizzarotti Montenegro zatvorio je obaveze prema preduzeću iz Italije koje su imali po osnovu faktura za usluge konslatinga”, piše u izvještaju.

Podaci iz tog dokumenta pokazuju i da izvršene, a nefakturisane usluge, koje im je pružila firma Impresa Piazzerotti & C.SpA iz Italije iznose 188.426,23 eura.

”U 2020. godini ‘Pizzarotti Montenegro’ povezanoj firmi ‘Impresa Piazzerotti & C.SpA’ iz Italije obračunala je kamatu na zadržani depozit, u iznosu od 130.311,01 euro...dok je naplaćen iznos 32.917,55 po osnovu sprovedenog ugovora o kompenzaciji”.

Vijesti su ranije pisale da u poslovnim odnosima investitora projekta Portonovi u Kumboru, kompanije “Azmont”, glavnog izvođača radova i više domaćih i stranih firmi koje su kao podizvođači angažovani na tom projektu, već duže vrijeme ima dosta problema, od kojih je jedan i isplata novca za završene radove.

To je potvrđeno nezvanično “Vijestima” iz više domaćih i stranih kompanija koje su kao podizvođači bile ili su i dalje angažovane na gradnji luksuznog turističkog kompleksa koji azerbejdžanski investitori grade na mjestu nekadašnje vojne kasarne.

Azmont Investments i Impresa Pizzarotti & C.S.P.A. prije šest godina potpisali su 305 miliona eura vrijedan ugovor za rukovođenje građevinskim radovima.

Tada je saopšteno da će se italijanski izvođač radova priključiti Portonovi rizortu kao glavni izvođač projekta.

Azmont: Posljednji događaji nas uznemiruju

Iz kompanije Azmont Investments kazali su da od 2015. godine sarađuju sa firmom “Pizzarotti Montenegro” i da su u procesu finalnih izvještavanja i zatvaranja finansijskih knjiga:

”Kao standardne procedure koje imamo sa svim podizvođačima... Kao investitora Portonovi rizorta, posljednji događaji nas uznemiruju i vjerujemo da će sve uključene strane rješavati izazove koje imaju uz poštovanje zakona i ugovornih obaveza”, kazali su iz te kompanije, odgovarajući na pitanje da li “Pizzarotti Montenegro” prema njima ima neizmirenih obaveza.

Bonus video: