Policija traži “prljave konduktere”

Iz Uprave policije tvrde da je akcija planirana danima, nakon što su policajci i carinici dobili operativne informacije da su i pojedini kondukteri uključeni u prekogranični šverc...

38072 pregleda 207 reakcija 64 komentar(a)
Navodno mjesecima pod lupom: Rmandić, Foto: Privatna arhiva
Navodno mjesecima pod lupom: Rmandić, Foto: Privatna arhiva

Policajci i carinici koji su juče ujutro kontrolisali voz na relaciji Beograd - Bar, morali su da obijaju skrivene djelove vagona u kom su smješteni kondukteri i domaćin voza, nakon čega je i priveden jedan od njih - Mirko Rmandić, koji je pušten nakon saslušanja.

Prethodno, pripadnici Centra bezbjednosti Podgorica i carinski inspektori sačekali su taj voz u Bijelom Polju i otpočeli kontrolu.

Iz Uprave policije i Uprave prihoda i carina “Vijestima” je rečeno da su u kabini konduktera pronašli štenad i medikamente.

”Policija je u vozu koji saobraća između Crne Gore i Srbije, u kabini konduktera, pronašla tri mlada psa (štenad) i oko 15 kutija ljekova. Policija je shodno proceduri, po nalogu tužioca, podnijela jednu krivičnu prijavu. Detalje o ovom postupanju posjeduju službenici Sektora za privredni kriminal Uprave policije”, kazala je “Vijestima” v.d. direktora Uprave prihoda i carina Milena Petričević.

Sagovornik iz Uprave policije objasnio je da je akcija planirana danima, nakon što su policajci i carinici dobili operativne informacije da su i pojedini kondukteri uključeni u prekogranični šverc.

”U kabini su pronađena tri šteneta veoma skupe rase pasa i ljekovi. Ništa od toga nije bilo prijavljeno. U Podgorici smo, iz voza koji je produžio za Bar, izveli Rmandića”, kazao je sagovornik iz UP.

Iz te institucije rečeno je da je dežurni osnovni državni tužilac ocijenio da nema elementa bića krivičnog djela u postupcima konduktera kog su policajci izveli iz voza zbog sumnje da se ogriješio o zakon time što je omogućio nezakonit uvoz tri šteneta i medikamenata.

Iz Uprave policije “Vijestima” je rečeno da se tužilac tako izjasnio, nakon što je upoznat sa događajem.

Izvršni direktor Željezničkog prevoza Crne Gore Slaven Šestović “Vijestima” je juče ujutro rekao da nema informacije o tom događaju i novinarku uputio na portparolku za odnose sa javnošću, koja nije odgovarala na telefonske pozive.

Sagovornik iz tog preduzeća objasnio je da je i spuštanje na carinski prekršaj, ako nadležni tako odluče, sasvim dovoljno da Željeznički prevoz pokrene postupak protiv Rmandića.

”Kondukter, niti domaćin voza, nemaju pravo da rade ništa drugo izuzev onoga što je propisano Pravilnikom i članom 109. Čak i ukoliko ne bude krivične odgovornosti, već prekršajne, ovo je dovoljno za pokretanje postupka, jer je nanijeta šteta preduzeću”, rekao je isti sagovornik.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija, koje je i resorno za Željeznički prevoz, nezvanično su saopštili da mjesecima provjeravaju Rmandića.

”Odjeljenje za borbu protiv korupcije MKI još tokom ljeta formiralo je predmet i počelo da istražuje i ‘ranije radove’ Rmandića”, rečeno je iz tog Vladinog resora.

”Vijesti” juče nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Rmandićem.

Na Fejsbuk stranici Nevladine organizacije Vozom kroz Crnu Goru, čiji je osnivač, komentarisana je informacija o privođenju konduktera, objavljena juče ujutro na portalu “Vijesti”.

”Sve što se objavi mora biti transparentno, a za istinu ima vremena. ‘Vijesti’ uvijek u funkciji ličnog interesa, objektivnost na zadnjem mjestu. Ima ona narodna, ‘prvi kučići se u potok bacaju’”, napisano je uz podijeljeni link teksta o privođenju konduktera.

Bonus video: