Kokain stigao 2. januara, carinici ga otkrili 11.

Nakon instrukcija nadležnih da propuste pošiljku, kako bi kontrolisali isporuku, banane su utovarene u kamione "Volija", iz koje su, nakon što su stigle u magacin, pozvali policiju

71940 pregleda 251 reakcija 39 komentar(a)
Kokain pronađen u paketima banana, Foto: Uprava policije
Kokain pronađen u paketima banana, Foto: Uprava policije

Više od pola tone kokaina u pošiljci banana namjenjenih kompaniji “Voli” prije dva dana pronašli su carinici u Luci Bar i o tome obavijestili Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Upravu policije (UP), saznaju “Vijesti” nezvanično.

Nakon instrukcija nadležnih da propuste pošiljku, kako bi kontrolisali isporuku, banane su juče utovarene u kamione te trgovinske kompanije, iz koje su, nakon što su stigle u magacin, pozvali policiju.

SDT, ni UP nijesu juče odgovorili na pitanja “Vijesti” o toj zapljeni, niti su javnosti saopštili detalje.

Na pitanja o pronađenom kokainu nijesu odgovorili ni iz kompanije “Voli”.

Do kasno sinoć, niko nije bio uhapšen u toj akciji, rečeno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Prema saznanjima “Vijesti” pošiljka banana u barsku luku uplovila je 2. januara. Taj kontingent naručen je preko kompanije crnogorskog državljanina koji godinama živi i posluje u Sloveniji.

Jedan od sagovornika kazao je da je pošiljka tek 11. januara bila na rasporedu za pregled i pretovar.

Nezvanično, više izvora uključenih u istragu, kazalo je da su radnici kompanije “Voli”, kada su pretovarali banane u magacinu, otkrili i sumnjive pakete.

Iz Uprave policije nije objašnjeno kada su saznali za sumnjivu pošiljku, niti da li su čekali da ih neko distribuira dalje od magacina trgovinskog lanca.

Sagovornik iz bezbjednosnog sektora kasno sinoć kazao je da u paketima pronađenim u magacinu ima više od pola tone bijele supstance za koju se sumnja da je kokain.

Na tim pakovanjima ispisano je “S.R.B.” i “R.S.B.”.

Carinarnica u Luci Bar nema upravnika od 1. januara, jer je 31. decembra istekao v.d. status Željku Ivanoviću, koga je na to mjesto postavio doskorašnji v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović. Aktuelna v.d. Milena Petričević nije Ivanoviću produžila status.

Prava Crna Gora saopštila je juče da su im dostavljene fotografije na kojima se u paketu banana vidi, “kako se sumnja, velika količina, prema svim indicijama, kokaina”.

Oni su pozvali institucije da hitno reaguju, a predsjednik partije i poslanik Marko Milačić je zatražio da se uhapsi vlasnik kompanije “Voli” Dragan Bokan.

Iz Demokratskog fronta pozvali su nadležne da nagrade magacionere kompanije “Voli”.

Juče pronađena droga nije i prva otkrivena u pošiljci banana namijenjenih kompaniji “Voli” - u junu 2018. godine brodom iz Ekvadora dopremljen je kontejner sa oko 30 kilograma kokaina.

Skupocjeni bijeli prah tada je pronađen u kontejneru kompanije “Maersk”.

Banane se obično tovare u luci Gvajakil, a “Maersk” je transportna kompanija koja ih razvozi po svijetu.

Iako su iz vrha Uprave policije tada nezvanično saopštili da je uvoznik te isporuke “Voli”, iz te kompanije odgovorili su da droga nije pronađena u njihovoj isporuci banana.

Policija i tužilaštvo nikada nijesu zvanično saopštili u čijim bananama je tada pronađen kokain.

Premijer Zdravko Krivokapić krajem avgusta je na konferenciji nakon zaplijenjenih više od tonu kokaina, kazao da su banane i kokain godinama problem Crne Gore.

”Imate slučaj kada je u Skupštini 2019. godine taj problem bio povezan direktno sa kompanijom ‘Voli’. I tada niko, ni Vi nijeste bili istrajni u tome da tražite zašto taj nije procesuiran, odakle baš u tom kontejneru da se nalazi kokain”, odgovorio je Krivokapić tada novinarki “Vijesti”.

Nije, međutim, objasnio, zbog čega lopticu prebacuje na teren novinara.

Tvituju, ali ne šalju saopštenja

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova juče je, umjesto saopštenja, objavljen tvit, u kojim je, kako navode, ministar Sergej Sekulović čestitao “uspješnu akciju zapljene više stotina kilograma droge”.

”Saradnja organa na visokom nivou”, objavljeno je na tom Tviter nalogu u kom su tagovani MUP, Uprava policije, Uprava prihoda i carina i tužilaštvo, zatim napisano: “Snažno u zaštiti građana i građanske Crne Gore”.

Na toj društvenoj mreži akciju je pohvalio i potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović koji je potvrdio da se radi o više stotina kilograma kokaina.

”Nakon pet mjeseci još jedna ogromna zapljena kokaina u Crnoj Gori. Nastavljamo zajedničku borbu protiv narko-kartela. Odlučno, hrabro i bez kompromisa”, napisao je Abazović.

I on je čestitao pripadnicima Agencija za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, Specijalnog državnog tužilaštva, Uprave prihoda i carina, ali i međunarodnim partnerima, Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala, Specijalnom policijskom odjeljenju i savjesnim građanima.

Bokan tražio da se sve provjerava

Vlasnik kompanije “Voli” Dragan Bokan se prethodnih mjeseci više puta obraćao Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi carina sa molbom da se sve pošiljke za njegovu kompaniju pomno provjeravaju.

Kako je “Vijestima” rekao jedan izvor iz MUP, Bokan je objašnjavao da ne želi da ga mediji optužuju da švercuje kokain, a drugi izvor iz MUP-a navodi i da je nudio da pomogne kupovinu skenera kako bi se kontrolisalo sve što uvozi.

Izvor “Vijesti” iz Uprave prihoda i carina navodi da su iz kompanije “Voli” gotovo svakodnevno slali dopise u kojima su insistirali da carinici najstrože pregledaju sve što se za njih uvozi.

Bonus video: